Akkerbouw

Achtergrond

Rustige handel in vrije plantuien

De handel in vrije plantuien is vrij rustig op het moment, wat normaal is deze tijd van het jaar. Bij de grotere verwerkers en exporteurs ligt er voldoende werk, voornamelijk doordat er eigen teelt of via contracten plantuien worden verwerkt.

De handel in vrije plantuien is vrij rustig op het moment, wat normaal is deze tijd van het jaar. Bij de grotere verwerkers en exporteurs ligt er voldoende werk, voornamelijk doordat er eigen teelt of via contracten plantuien worden verwerkt. Het lijkt deze week iets stiller te zijn dan de voorgaande weken, doordat verwerkers en exporteurs de opgebouwde voorraden alleen indien nodig aanvullen. Al met al loopt de export prima door.

Groeiend aanbod verwacht

De verwachting is dat eind deze week het aanbod toeneemt, omdat de oogst van tweedejaarsplantuien op gang komt.

De telersprijzen zijn vrijwel stabiel. De beurs in Goes noteerde eerder deze week voor plantuien af land 25 cent lager op €13 tot €15,50 per 100 kilo. Er is begin deze week een partij plantuien voor €16 per 100 kilo droog uit de schuur verkocht. De uien zijn in de droge periode gerooid en binnen gelegd, waardoor er droog uit de schuur verkocht kon worden.

Voor plantuien per hectare heeft de telersbeurs in Goes deze week voor het eerst genoteerd tussen €7.000 en €8.000 per hectare. Er zijn ook percelen met heel goede plantuien te vinden waar veel kilo’s vanaf komen. Van deze plantuien ligt de prijs hoger dan de beurs in Goes noteerde: op €9.900 per hectare.

Prognose: rustige handel vrije plantuien.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.