Akkerbouw

Achtergrond 1912 x bekeken

Resistente aardappel van Agria-type dichtbij

Akkerbouwers kunnen binnenkort beschikken over een fritesaardappel die resistent is tegen de schimmel Phytopthtora infestans.

Kwekers Niek Vos en Mijer Kruiningen verwachten dat het ras in 2018 op de markt is.
De nieuwe aardappel van het Agria-type heeft nog geen naam. Op Vos’ biologische bedrijf in Kraggenburg (Flevoland) ligt het nieuwe ras nog onder nummer. "Ziekte is geen issue. Zelfs nu niet", zegt Vos. In een perceel van 10 hectare - samen met de eveneens resistente Bionica - zit nog geen phytophthora, ondanks dat er niet in is gespoten. "Als de ziekte er al inkomt, is dat op zijn vroegst als het gewas afrijpt en de bladeren geen antistof meer aanmaken."

Kweker Niek Vos: "Ziekte is bij deze fritesaardappel geen issue."</p>
<p><em>Foto: Ton Kastermans</em>
Kweker Niek Vos: "Ziekte is bij deze fritesaardappel geen issue."

Foto: Ton Kastermans

KASTERMANS STUDIO

Het ras onder nummer is geelvlezig en geschikt als tafelaardappel, voor frites en bij krappe stikstofbemesting ook voor chips, vertelt Vos. Daarbij zou hij goed bewaarbaar zijn. "De opbrengst is wat lager dan die van Agria, maar dat wordt deels gecompenseerd doordat je er niet in hoeft te spuiten." Overigens sluit Vos niet uit dat door gerichte teeltmaatregelen de opbrengst gelijk kan zijn aan die van Agria. Nu lijkt er een verschil te zijn van zo'n 10%.

Bruikbaar voor biologische telers

De nieuwe aardappel van Vos is via klassieke veredeling resistent gemaakt. Hij is dus bruikbaar voor biologische telers die zitten te springen om een productief verwerkingsras dat zonder spuiten gezond blijft.Voor gangbare telers is de aardappel interessant op percelen die bij overvloedige regen het eerst onbegaanbaar worden voor de spuitmachine. Vos: "Feitelijk is de aardappel geschikt voor iedere gangbare teler, als het saldo zonder de spuitkosten beter is dan dat van een gevoelige aardappel mét spuitkosten. En dan praten we hier alleen maar over de economie. Een belangrijk milieuvoordeel is dat je de resistente aardappelen niet meer pakweg 15 keer hoeft te spuiten."
Vos verwacht dit jaar een opbrengst van 100 ton pootgoed, goed voor een productieareaal van 30 hectare volgend jaar. "Daarmee ga ik Nederland niet meteen redden, maar het is genoeg om een aantal akkerbouwers en ook verwerkers te laten proberen of het nieuwe ras hen wel of niet past."

Of registreer je om te kunnen reageren.