Akkerbouw

Achtergrond 2415 x bekeken

Pootgoedsector passeert grens van 800.000 ton

Een recordjaar voor de pootgoedsector.

De Nederlandse pootgoedsector behaalde vorige maand al een exportrecord. De sector sluit het exportseizoen voor pootgoed dit seizoen af met een uitvoer van 811.086 ton. Dat is 13.331 ton meer vergeleken met het oude exportrecord van oogst 2013.

België grootste afnemer

Belangrijkste afnemer van Nederlands pootgoed is dit seizoen België. België heeft de afgelopen periode een flinke inhaalslag gemaakt en eindigt op de eerste positie met in totaal 94.151 ton. Duitsland volgt als nummer 2 op de ranglijst van belangrijkste afzetlanden met 85.411 ton. Op de voet gevolgd met een paar 100 ton minder door Algerije. Wat dat betreft zit de top 3 dit jaar dicht bij elkaar.

Meer export naar EU-landen

De totale afzet binnen de Europese Unie stijgt dit jaar naar ruim 430.000 ton. Daarmee is de export naar EU-landen bijna 70.000 ton, ofwel ruim 16% groter dan vorig jaar. Het herstel in de verkoop van pootgoed binnen de EU is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de hogere consumptie-aardappelprijzen in het afgelopen jaar.201

Of registreer je om te kunnen reageren.