Akkerbouw

Achtergrond

Pootgoed: geen bijzaak

Startend pootgoedteler Eelco Witteveen (24) in Oldetrijne (Fr.) bouwt stap voor stap de pootaardappelteelt uit.

Samen met bedrijfshulp Anne de Boer van AB Vakwerk selecteert hij een perceel Fontane pootaardappelen. Door het inhuren van een vakkracht met een selectiewagen kan Witteveen in een kleine drie dagen de eerste selectieronde maken. Dit is het vierde seizoen dat Witteveen pootaardappelen teelt. Naast de grotere slagkracht bij het selecteren ziet hij het inhuren van een ervaren selecteur ook als investering om zelf het vak goed te leren.

Eelco Witteveen (24) teelt voor het vierde jaar pootaardappelen. Foto: Sytze Bakker
Eelco Witteveen (24) teelt voor het vierde jaar pootaardappelen. Foto: Sytze Bakker

Groter rassenpakket

Drie jaar geleden startte Witteveen met 3 hectare pootaardappelen, het jaar erop teelde hij er al 8, vorig jaar 13 en dit jaar breidde hij zijn areaal uit tot 19 hectare. Aanvankelijk teelde hij voornamelijk Spunta en Bintje. Dit jaar is het rassenpakket uitgebreid met Fontane. Zijn afnemers zijn tevreden over de kwaliteit van de aardappelen die hij aflevert.

De basis van de nieuwe pootaardappeltak is het ouderlijk melkveebedrijf. Eelco heeft naar eigen zeggen meer affiniteit met de gewassen en wil daarmee verder. De pootaardappelteelt is een volwaardig onderdeel van het bedrijf geworden waar Eelco verantwoordelijk voor is.

De werktuigenberging bouwde Witteveen eigenhandig om tot een kistenbewaring en een sorteerruimte. Ook de benodigde mechanisatie bouwt de ondernemer langzaam op. Hij wil zo veel mogelijk zelf kunnen doen. De veldspuit en de eenrijige bunkerrooier zijn het eerste jaar al aangeschaft, vorig jaar is geïnvesteerd in een pootmachine en dit jaar in een extra trekker.

Geen bijzaak

De jonge ondernemer heeft al wel ervaren dat je de pootgoedteelt er niet zo maar bij doet. "Je hebt er wel het hele jaar werk aan". Nu is hij ook nog bezig met het verbeteren van de bewaring en de bouw van de nieuwe schuur, maar als dat afgerond is denkt hij met losse hulp zo’n 25 hectare pootgoed aan te kunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.