Akkerbouw

Achtergrond

Plantuien komen goed van het land

De eerste voorjaarsplantuien, die sinds vorige week worden geoogst, lijken goed van het land te komen.

De opbrengst ervan in het zuiden van Nederland varieert van 35 tot 50 ton per hectare. Het aanbod is echter nog te gering om conclusies te trekken voor de rest van het seizoen.Vanwege de vele regen is de nieuwe oogst dit seizoen ietwat laat op gang gekomen. Maar de weersvoorspellingen zijn gunstig voor de komende weken, waardoor de marktstemming goed aanvoelt.

De meeste verwerkers zijn sinds deze week volledig overgeschakeld op de nieuwe oogst. Enkele bedrijven liggen nog stil of werken de laatste restjes oude voorraad weg.

Telersprijzen vroege plantuien omlaag

De telersprijzen zijn behoorlijk gezakt nadat vorige week de allereerste beschikbare vroege plantuien voor €22 per 100 kilo zijn verkocht. De meeste handel wordt nu gedaan tussen €13 en €15 per 100 kilo. Voor plantuien die al klaarliggen op het land wordt soms af-land iets meer betaald.

De export begint een beetje op gang te komen. De vraag vanuit Europa is nog rustig. Oost-Europa heeft voldoende eigen product. Normaliter neemt Scandinavië rond deze tijd plantuien af, maar daar lopen ze ten opzichte van normaal twee weken voor met hun eigen oogst, waardoor ze niet aan de markt zijn.

Prognose: dalende telersprijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.