Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Lichte stijging graanprijzen

De positieve aanpassing van het tarweareaal in de Verenigde Staten zorgt mede voor een kentering in de graanmarkt. In Europa blijven de tarweprijzen vrijwel gelijk vergeleken met de voorgaande week.

De graanprijzen stegen licht vorige week op de internationale graanmarkten als gevolg van een verhoogde aanpassing tarweareaal in de Verenigde Staten. Het is met 500.000 hectare opgewaardeerd naar 20,6 miljoen hectare. Dat is nog steeds 7% minder dan het areaal van een jaar eerder. Nadat de tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago de afgelopen weken in een neerwaartse spiraal zat, lijkt de bodem bereikt.

Tarweprijs na forse daling iets omhoog

De tarweprijs steeg op de termijnmarkt in Chicago voor het septembercontract met 1,1% ten opzichte van de voorgaande week. Een week eerder daalde de prijs nog drastisch met 7,5%. De droge weersvooruitzichten in de Verenigde Staten zijn gunstig voor de prijs van de wintertarwe, die ietwat stijgt, in het bijzonder voor betere kwaliteit.

Hoewel de verwachte droogte en het warme weer een bedreiging vormt voor de opbrengsten van de nieuwe oogst, wordt ook rekening gehouden met regenval in delen van de Corn Belt van de VS.

Prognoses voorraden en oogsten

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA komt dinsdag 12 juli met een nieuw Wasde-rapport. De markt verwacht een positieve bijstelling van zowel de Amerikaanse soja-, mais– als tarwevoorraden.

De tarweoogstprognose van de International Grains Council (IGC) voor seizoen 2016/’17 is begin juli, ten opzichte van mei schatting, naar boven bijgesteld met 6,5 miljoen ton op 728,9 miljoen ton. Dat is 6,6 miljoen ton minder dan een jaar eerder.

Zorgen over kwaliteit graan EU

De graanprijzen in Europa daalden de afgelopen weken minder hard, doordat de zorgen over de kwaliteit toenemen na de vele regen. De tarweprijsindex van IGC stabiliseerde afgelopen donderdag vergeleken met de voorgaande week op 159 punten (2000 = 100). Daarmee staat de prijsindex 20% lager dan een jaar eerder.

De maisprijs blijft een negatieve tendens aanhouden, mede door hoge Amerikaanse voorraden in combinatie met gunstige weersomstandigheden.

Laatste reacties

  • info36

    Alle tarwe is aan het afsterven als gevolg van fusarium en andere ellende.
    De opbrengst zal zeer schraal zijn.

  • farmerbn

    Frankrijk oogst gerst met amper 55 hectolitergewicht met 5 ton opbrengst. Buurman die al verkocht had moet 12 euro per ton boete betalen omdat de kwaliteit niet deugd. Houd niet veel over. Akkerbouwers komen 400 euro per ha tekort. Bij 150 ha is dat 60.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.