Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

'Laat die resistente aardappel toe'

Waar blijft toch die phytophthoraresistente aardappel? Hij bespaart veel middel, veel werk en een hoop kopzorg.

De phytophthoradruk in de aardappelgewassen in Noordwest-Europa is deze eerste helft van het groeiseizoen groot. Het blijft zo’n beetje heel de dag vochtig. Samen met de gematigde temperaturen geeft dat een klimaat waarbij de schimmel zich goed voelt. Het is dan bijna verbazingwekkend hoezeer telers er tot op heden in slagen hun gewassen ziektevrij te houden. Hier en daar is er wel een beginnende infectie of soms een haard(je), maar echt uit de hand lopen doet het niet. Adviessystemen, krappe spuitschema’s en de keuze van de juiste middelen op het juiste moment, vaak samen met spuitmachines met brede banden op spuitpaden, maken dat de ziekte onder controle blijft. We kijken hier even niet naar plaatsen die door extreme regenval niet begaanbaar waren. Maar uiteindelijk is het daar zuurstofgebrek en niet phytophthora, dat gewassen om zeep helpt.

Piek in fungicidengebruik

Ondertussen moet wel gezegd worden dat leveranciers de fungiciden bijna niet aangesleept krijgen. Middelenfabrikanten hebben vanwege de grote vraag naar phytophthora-stopmiddelen extra bijgeproduceerd. Zo is de kans groot dat straks in de fungicidenstatistieken 2016 er als een piek gaat uitspringen.

GMO-aardappel naast resistente rassen

Hoe anders zou de situatie zijn als de via genetische modificatie phytophthoraresistent gemaakte aardappel op de markt was? Dat naast de klassiek veredelde Bionica, hoogproductieve én resistente fritesrassen van de types Agria en Fontane beschikbaar zouden zijn. Dat die zouden groeien, waar nu nog de schimmelgevoelige rassen staan? Dan zou in één klap het fungicidegebruik in de aardappelen met 80 (tachtig!) procent omlaag kunnen. Dan hoefde de teler bij dit weer niet meer drie keer in de twee weken met de spuitmachine door de aardappelen. Afgezien van de feitelijke uren en kosten die daarin gaan zitten, zou zo’n resistente aardappel een hoop kopzorg schelen.

Het is hoog tijd dat gentechnologie met soorteigen genen in Europa wordt toegestaan.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Die resistente aardappel zal dan nog wel te eten moeten zijn danwel goed smaken

 • alco1

  Oei. Gemanipuleerd!!!!

 • smitsvoy1

  Ook in de percelen met phytophthora-ongevoelige rassen komt de ziekte voor, zegt Burgers. "Maar daar breidt de besmetting zich niet uit, omdat de planten veel weerbaarder zijn tegen de ziekte. Supermarkten zouden eens wat meer mogen vragen om dergelijke rassen, in plaats van de oude rassen."
  Geen topopbrengst

  Bedrijfsleider Philip Kramer van het SPNA-proefbedrijf in het Noord-Friese Munnekezijl ziet ook dat de resistente rassen zich goed staande houden. "We vinden bij Carolus geen enkele aantasting. Ook de nieuwe resistente rassen onder nummer houden zich goed. Maar voor de rest is de druk erg hoog. Het wordt in ieder geval geen topopbrengst."

  Lees ook: Op woensdag infectiekansen phytophthora

  Jan%20Engwerda
  Jan Engwerda

  Redacteur akkerbouw

Of registreer je om te kunnen reageren.