Akkerbouw

Achtergrond 4862 x bekeken 6 reacties

Graanprijzen naar de bodem

De graanprijzen kelderden vorige week. De daling was in de VS nog groter dan in Europa. Het USDA publiceerde de definitieve areaalcijfers. Het IGC kwam met een zeer optimistische graanprognose.

Vorige week was een drama voor de graanprijzen, vooral in de Verenigde Staten. De tarweprijs kelderde eind vorige week op de termijnmarkt in Chicago. Het meest verhandelde contract (september 2016) sloot vrijdag 1 juli op 4,30 dollar per bushel (€142 per ton). Over de hele week verloor het septembercontract 7,5 procent aan waarde. Dat zijn wekelijkse dalingen die niet vaak voorkomen. Op de termijnmarkt in Parijs werd het decembercontract vorige week 4,5% goedkoper.

Ook mais werd goedkoper. In Chicago verloor het meest verhandelde contract (september-2016) net als tarwe vorige week 7,5%. In Parijs bleef de daling (november 2016) beperkt tot 2,8%.

Maisprijs sleurt tarweprijs mee omlaag

De graantelers kregen vorige week twee zaken voor de kiezen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde donderdag 30 juni de definitieve gewasarealen. Het areaal korrelmais groeit 7% naar 38,1 miljoen hectare. Dat is het derde grootste maisareaal in de VS sinds 1933. De maisprijs sleurt die van tarwe mee omlaag. Ondanks dat het tarwe areaal in de VS 7% krimpt naar 20,6 miljoen hectare. Omdat wereldwijd veel tarwe van het land komt, daalt de prijs. Daarnaast heeft de VS meer mais op voorraad dan gedacht.

Graanvoorraad groeit naar record

De tweede dreun kregen de graanprijzen op vrijdag 1 juli, toen de International Grains Council (IGC) de juliprognose publiceerde. De IGC is zeer optimistisch over de graanoogst van seizoen 2016-'17. De graanorganisatie gaat uit van een productie van 2.026 miljoen ton, exclusief rijst. Alleen in 2014-'15 oogstte de wereld meer graan (2.046 miljoen ton). De graanvoorraad in de wereld groeit dit seizoen naar een record van 482 miljoen ton. De tarweproductie overstijgt dit seizoen het verbruik met 9 miljoen ton. Drie maanden geleden ging de IGC nog uit van een tekort van 3 miljoen ton.

In Europa dalen de graanprijzen minder hard. Door alle regen groeien de zorgen over de kwaliteit. Dat geldt inmiddels ook voor de landen rond de Zwarte Zee.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Graan voorraden worden zoals altijd over de rug van de boeren aangelegd. De burger kan rustig slapen er zal de komende jaren voldoende graan in voorraad zijn, de boer moet sappelen om zijn brood te betalen. Hoe kan dit na al die jaren nog steeds als normaal worden beschouwd?

 • info36

  Volgens mij moet het meeste nog geoogst worden. Hoe kan je dan opbrengsten weten?

 • breukers1

  Deze informatie krijgen we de laatste tijd zo ongeveer om de andere dag op onze site. We weten het onderhand wel. Je zou bijna denken dat leedvermaak in het spel is. Steeds weer een negatieve opening en in de laatste alinea een klein lichtpuntje. Dit soort info brengt de markt stemming in ieder geval zeker niets positiefs

 • boerkebrabant

  voor de een is het slecht nieuws, voor de ander goed

 • xw

  info 36, ze hebben het hier over de graanoogst en voorraad in de wereld! Je hebt toch wel in de gaten dat de wereld groter is dan alleen Noordwest Europa, waar de graanoogst inderdaad nog moet beginnen. Op grond van de opbrengsten in andere regio's zullen ze echt wel betrouwbare schattingen kunnen maken.

 • info36

  Volgens mij is Noord-West en Midden Europa toch wel belangrijk voor de wereldmarkt. Rusland en Oekraine liggen er in en Oost Europa en heel West Europa, ook Canada en de V.S. moeten het meeste nog oogsten. Het is puur stemmingmakerij en heeft niets met de werkelijke productie te maken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.