Akkerbouw

Achtergrond 2629 x bekeken

Goed verhaal verschaft biograan markttoegang

Biologisch graan telen biedt kansen, want afnemers zoeken Nederlands product met een goed verhaal. Maar de markt moet niet te groot worden.

De graanoogst is op veel plaatsen in Nederland in volle gang. De afzet is een kwestie van afwachten en de juiste timing. Voor gangbare granen als tarwe en gerst liggen de prijzen al maanden op een laag niveau door een grote wereldwijde voorraad.

Op de markt voor biologische granen is de situatie anders. De biologische graanpool van Agrifirm Plant kwam in juni met goede uitbetalingsprijzen: voor Eko-baktarwe €335,10 per ton, voor Eko-en Demeter-haver €270,30 per ton. Ter vergelijking: een conventionele poolprijs van tussen de €150 en €160 voor een ton tarwe was over de oogst 2015 normaal.

Agrifirm vermarkt ongeveer 75% van de totale biologische graanproductie in Nederland. Dat areaal ligt bij ongeveer 100 telers door heel Nederland. De pool omvat tarwe, haver, gerst, rogge, triticale en spelt.

Het dorsen van biologische spelt in Brabant. Het graan gaat in de biologische pool van Agrifirm.</p>
<p>Foto: Bert Jansen
Het dorsen van biologische spelt in Brabant. Het graan gaat in de biologische pool van Agrifirm.

Foto: Bert Jansen

Biogranen uit Duitsland en Oost-Europa

Een groot deel van de biogranen die in Nederland worden verwerkt komt uit Duitsland en Oost-Europese landen. Minder dan de helft is Nederlands. Volgens Marijn van Dongen, accountmanager Biologisch bij Agrifirm Plant, groeien de afzetmogelijkheden de laatste tijd. "Afnemers zoeken steeds meer Nederlands product met een goede kwaliteit, waar ze richting de consument een verhaal bij kunnen vertellen. Zo zijn biologische ontbijtgranen populair en wij leveren daarvoor haver en gerst uit onze pool." Volgens Van Dongen kan het Nederlands graanareaal groeien zonder de marktprijs te beïnvloeden.

Meer vraag naar biologisch veevoer

Ook afnemers in de voerindustrie hebben meer interesse in biologisch. AgruniekRijnvallei, met een marktaandeel van 20% in biologische voeders, nam over 2015 500 ton biologisch graan in. De vraag bij het bedrijf naar biovoeders steeg in het eerste halfjaar van 2016 met 16%, waarop in Barneveld onlangs een extra productielijn voor biologisch varkensvoer in gebruik is genomen.

De groei is ook terug te zien in hoeveelheid en prijs van omschakelgraan. Afgelopen jaar was de poolprijs voor de tweedejaars omschakeltarwe €260 per ton.

Groeiende speltmarkt drukt prijs

Maar de markt moet ook weer niet te groot worden, zo tonen de ontwikkelingen in spelt. Over 2014 betaalde Agrifirm nog een topprijs van €941,50 voor een ton Eko-spelt. De mooie prijzen in binnen- en buitenland leidden ertoe dat veel telers in Europa meer spelt gingen uitzaaien. Het gevolg was meer aanbod dan vraag. Daardoor lag de prijs voor oogst 2015 een stuk lager: €500,60 per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.