Akkerbouw

Achtergrond 3715 x bekeken

ForFarmers behaalt hoogste poolprijs

ForFarmers betaalde telers over graanoogst 2015 een poolprijs uit van €164 voor een ton voertarwe. In het overzicht dat Boerderij jaarlijks maakt van verschillende Nederlandse graanpools, is dat de hoogste uitbetalingsprijs.

De systematiek van de pool heeft ertoe geleid dat het resultaat gunstig uitpakte. "Voor de pool geldt de gemiddelde dagprijs tijdens het oogstseizoen", zegt Henk van der Vegt, sectormanager plant. ForFarmers in het Gelderse Lochem koopt het graan direct na de oogst regionaal in bij telers en zorgt ervoor dat dit binnen enkele weken kan worden verwerkt in de voerfabriek. Voor en tijdens de graanoogst lagen de dagprijzen nog op een redelijk niveau.

Recordoogst graan, lage prijs

De rest van het verkoopseizoen was het prijsniveau laag, onder meer door de recordoogsten graan die wereldwijd van het land werden gehaald. Ook de lage olieprijs speelde een rol en extreme weersomstandigheden waren er bijna nergens. Pools met een langere looptijd hadden van dit alles meer last en konden uiteindelijk minder uitbetalen dan in voorgaande jaren. "Wanneer je een lange pool hebt en de prijs zakt gedurende het jaar, kun je nogal wat lager uitkomen. Maar andersom kan ook natuurlijk", aldus Van der Vegt.

ForFarmers: poolopzet pakt goed uit

Opvallend is dat 5 jaar geleden dezelfde systematiek van ForFarmers ertoe leidde dat juist zeer lage poolprijzen werden uitbetaald. De coöperatie besloot daarop zelfs tijdelijk de stekker uit de graanpool te trekken. Sinds vorig jaar is ForFarmers weer in het overzicht opgenomen. Over de oogst 2015 nam de onderneming 6.900 ton voertarwe in van telers uit Oost-Nederland en Drenthe, waarvan 60% in de pool ging.

Boerderij zet jaarlijks de resultaten van Nederlandse graanpools op een rij door een fictieve partij van 100 ton tarwe en en 100 ton gerst aan te bieden. Daarbij worden per pool verschillende kosten en toeslagen berekend, zoals inname- en droogkosten en een transportvergoeding.

CZAV: veel maaltarwe

CZAV, vooral actief in het Zuid-Westen, betaalde in een lange pool met voorschot €145,75 uit per ton voertarwe. De coöperatie wist een groot deel van de tarwe af te zetten als maaltarwe, waarvoor een teler €150,25 ontving. Voor baktarwe kwam daar nog €2,00 premie per ton bovenop.

In de gerstpool met voorschot betaalde Agrifirm Plant €171,10 uit per ton brouwgerst, en €175,30 in de pool zonder voorschot. In een pool zonder voorschot krijgen telers achteraf een vergoeding uitbetaald over de niet-uitbetaalde voorschotten.

Lees de complete graanpoolvergelijk in Boerderij 41 van 5 juli 2016

Of registreer je om te kunnen reageren.