Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Fikse prijsstijging op termijnmarkt

De aardappelprijzen koersen flink omhoog op de EEX-termijnmarkt van Leipzig.

Op 28 juni was de notering nog €15,50, maar op 1 juli was dit al opgelopen tot €16,80 per 100 kg (contract voor april 2017). Dat was liefst €1,50 meer dan op dezelfde dag in 2015.

Minder aanbod verwacht

De oorzaak van de sterke prijsstijging is helder: er zal straks minder aanbod zijn. Er zijn relatief veel aardappelpercelen verzopen door het aanhoudende slechte weer. Veel telers hebben forse waterschade op hun percelen en de gevolgen van die schade worden steeds duidelijker. Telers moeten zo langzamerhand beslissingen nemen hoeveel hectares ze in hun bouwplan moeten schrappen. Dat doen ze nu, omdat de fabrikanten dan nog kunnen schakelen. Die willen ook weten hoeveel vervangende partijen er nodig zijn.

Onderwatergewichten blijven achter

De situatie is vooral slecht in het zuiden van het land, maar ook in de Flevopolder is het nat, lokaal zelfs zeer. De onderwatergewichten blijven achter, er is veel loofgroei en de ziektedruk is hoog. Als dit weer aanhoudt en de percelen zo nat blijven, kunnen de prijzen op de termijnmarkt nog iets verder stijgen.

Prognose: licht stijgend.


Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Bintje Belgapom

Fritesaardappelen VTA

Fritesaardappelen Goes

Fritesaardappelen Emmeloord

Fritesaardappelen Rotterdam

Termijnmarkt Frankfurt april 2016

Termijnmarkt Frankfurt april 2017

Laatste reacties

 • breukers1

  Nou , Dat is tenminste een [positief bericht na bij al het gesop (lees burocratisch gezwets) van de laatste week. We hebben het ook helemaal fout aangepakt. Als we vermeld hadden dat alle kikkertjes verzopen waren en dat onze weidevogeltjes hun nesten zagen wegdrijven en de hazen en konijnen tot hun kloten door het water moesten soppen en dat de bevers met hun dammen weg zagen spoelen en alle vissen konden niet tegen de stroom op en zijn ook verzopen, dan was er pas sprake geweest van een echte RAMP. Beetje dom van ons dat we dat niet gezien en naar buiten gebracht hebben. Waar ze nu mee aankomen, allemaal sigaren uit eigen doos. Hoe meer je er over leest hoe ergerlijker het wordt.

 • deB.


  Op een enkeling na loopt heel de agrarische wereld (alleen de ondernemers) negatief rond en loopt zich te ergeren, en terecht!!

  De rest die er omheen zwetst raakt kant nog wal, en denkt alleen aan eigen zak!

  Volgende generatie, ga lekker wat anders doen, in dit land is en wordt het op deze manier niets meer!

 • alco1

  Alleen honger zal tot inkeer lijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.