Akkerbouw

Achtergrond

Courgetteprijs is dubbeltjeswerk

De prijs van courgette uit de vollegrond startte met zo’n 30 cent, maar al snel zat het niveau tussen 10 tot 20 cent per stuk. Deze week houdt dat bij ZON fruit & vegetables nog stand, maar bij REO Veiling is het niveau gedaald tot 10 cent.

Courgette in Nederland is vooral een Zuidoost-Nederlandse aangelegenheid, juist de regio die door water en hagel zwaar getroffen is. Er is sprake van wegval van planten, door hagel beschadigde planten en vruchten en plantschema’s voor de tweede planting die in de verdrukking komen. Dat komt omdat de percelen nog niet vrij zijn of omdat er gewoonweg niet geplant kan worden door de bodemomstandigheden. Ook wordt het kort dag om nog te zaaien en planten, want 12 juli is zo’n beetje de laatste datum waarop het zaaiwerk gedaan moet zijn. 18 juli moet echt alles in de grond zitten en voor die tijd moet nog folie worden gelegd, voor zover dat nu al mogelijk is. Eén troost: de kwaliteit van de vruchten die na de hagelbui van 23 juni zijn gegroeid is weer beter.

Courgette wordt Nederland vooral in het Zuidoosten geteeld. Juist die regio is door water en hagel zwaar getroffen.</p>
<p><em>Foto: Stan Verstegen</em>
Courgette wordt Nederland vooral in het Zuidoosten geteeld. Juist die regio is door water en hagel zwaar getroffen.

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

De huidige prijsvorming maakt daarbij niet veel goed. Deze week zit het niveau voor de 14’ers bij ZON fruit & vegetables tussen 14 en 20 cent per stuk.

Bij REO Veiling zit het prijsniveau sinds half juni tussen 10 en 20 cent zit. Deze week blijft de klokprijs rond 10 cent hangen.

Prognose: onzekere marktsituatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.