Akkerbouw

Achtergrond 1627 x bekeken

Bunge is optimistisch over graanmarkt

Bunge denkt dat een stevige vraag naar graan en sojameel voorkomt dat recordoogsten de druk op prijzen verder vergroten.

Het Amerikaanse handelsconcern verwacht dat Noord-Amerika en het Zwarte Zeegebied meer zal exporteren, ten koste van Zuid-Amerika, waar oogsten kleiner uitvallen dit seizoen. Het bedrijf vergrootte het afgelopen kwartaal de winst met 41%.

Het bedrijf verdiende netto omgerekend €108 miljoen, terwijl de omzet ruim 2% daalde tot €9,4 miljard. Het bedrijf zegt goede marges te realiseren met de handel in granen en het verwerken van soja tot meel, een belangrijke grondstof voor de veevoerindustrie.

Lage prijzen in Zuid-Amerika

Wel voorziet Bunge een risico voor de korte termijn: Zuid-Amerikaanse boeren houden hun producten lang vast. Ze doen dat niet voor niets: prijzen voor granen en oliezaden liggen al enige tijd op een wat lager niveau en in Zuid-Amerika zijn oogsten deels mislukt. In Argentinië en Brazilië speelt ook mee dat lokale munten aan waarde inleveren en boeren hun graan en oliezaden als verzekering tegen inflatie zien.

Bunge in top agrarische handelsconcerns

Bunge behoort tot de allergrootste agrarische handelsondernemingen wereldwijd. Het Amerikaanse bedrijf werd ooit door Duitsers in Amsterdam gesticht, maar kwam na een verplaatsing naar Antwerpen en Zuid-Amerika uiteindelijk in de VS terecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.