Akkerbouw

Achtergrond laatste update:25 jul 2016

Akkerbouwer groeit van aardappelen naar Tupperware

Akkerbouwers Michel en Patricia Paulissen zijn distributeur van de thuisverkoop-organisatie Tupperware voor de regio Zuid-Limburg. Patricia begon ooit met de neventak, die voor beiden uitgroeide tot fulltime dagtaak.

Vanuit de hoeve aan de rand van Maastricht stuurt familie Paulissen 100 Zuid-Limburgse Tupperware-consulenten, waaronder acht regiomanagers, aan. Bijna wekelijks komen ze naar de boerderij van Patricia en Michel voor het afhalen van bestellingen, het volgen van workshops of verkooptrainingen.

Michel is verantwoordelijk voor de inkoop, het magazijn en de bestellingen van de freelance-consulenten en regiomanagers. Ook zorgt hij voor de bevoorrading van de Tupperware-winkel die ze in de binnenstad van Maastricht bestieren. Patricia is verantwoordelijk voor de administratie, aansturing en coaching van consulenten. Vele jaren werkte ze in de avonduren als consulent voor het Amerikaanse bedrijf. Michel had er destijds weinig bemoeienis mee, hij paste alleen op de kinderen.

Koeienstal omgebouwd tot ontvangstruimte

Dit veranderde toen Patricia dertien jaar geleden de functie van regionaal distributeur kreeg aangeboden. Ze zeiden alleen ‘ja’ tegen dit aanbod, omdat ze dit vanaf hun eigen erf konden uitvoeren. De voormalige koeienstal werd omgebouwd tot kantoor- en ontvangstruimte. De aanpalende aardappelschuur werd een magazijn en de bovenverdieping van de schuur een vergaderruimte. Alles is ingericht volgens de huisstijl van de Amerikaanse multinational die bekendstaat om hoogwaardige kunststofproducten voor huishoudelijk gebruik. Het oogt professioneel.

De verkoop vindt grotendeels plaats via workshops. Dat is een avond in het huis van een gastvrouw of gastheer die vriendinnen, vrienden, familie en buren uitnodigt. Op zo’n avond geeft een Tupperware-consulent uitleg over de producten.

Vanuit de schuur verzorgen akkerbouwer Michel en echtgenote Patricia de distributie van Tupperware-producten. <br /><em>Foto: Guus Queisen</em>
Vanuit de schuur verzorgen akkerbouwer Michel en echtgenote Patricia de distributie van Tupperware-producten.
Foto: Guus Queisen

In de nachtelijke uren op de akkers

De eerste jaren kon Michel het werk voor Tupperware redelijk combineren met de akkerbouwtak. "Maar dat werd steeds moeilijker", zegt Michel. "Het gevolg was dat ik vaak in de nachtelijke uren op de akkers actief was."

Voorheen rooide hij aardappelen in loonwerk voor derden, maar daarmee is hij gestopt. "Op een bepaald moment stonden we voor de keuze: personeel in dienst nemen om zelf weer meer op de akkers actief te zijn, of de akkerbouwtak afbouwen. Onze zoon Mike gaf toen aan graag in het bedrijf te willen komen."

Zoon in maatschap

Sindsdien zit Mike in de maatschap en is hij verantwoordelijk voor de akkerwerkzaamheden, zodat zijn vader zich nog meer kan toeleggen op de Tupperware-activiteiten. "De komst van Mike in de maatschap heeft er bovendien voor gezorgd dat de bedrijfsontwikkeling van de akkerbouwtak van 67 hectare weer volop onze aandacht krijgt. Deze stond door de drukte voor Tupperware jarenlang op een laag pitje.”

Vast neveninkomen uit Tupperware-bedrijf

Michel onderstreept dat de inkomsten uit de Tupperware-tak een welkome aanvulling vormen op het veelal sterk fluctuerende akkerbouw-inkomen. Zo ook dit jaar, waar het bedrijf kampt met aanzienlijke schade in de aardappelen door slechte poters en wateroverlast. Michel: “Dan is het voor ons steeds een geruststellende gedachte dat we een redelijk vast neveninkomen uit ons Tupperware-bedrijf genereren."

Of registreer je om te kunnen reageren.