Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

ABN Amro: prijsstijging suiker te ver doorgeschoten

Suiker werd de eerste helft van dit jaar 38% duurder. De notering van het suikercontract no 11 op de termijnmarkt in New York zit weer op het niveau van begin 2013.

Op de termijnmarkt in Londen werd suiker 32% duurder. Volgens ABN Amro is de prijsstijging te ver doorgeschoten.

De prijsstijging is volgens Frank Rijkers, sectoreconoom Agrarische Grondstoffen bij ABN Amro, niet alleen een gevolg van een krap aanbod. “De intensiteit van de prijsbeweging wordt versterkt door niet-fundamentele ontwikkelingen, zoals valuta-effecten. De prijzen voor suiker en koffie (Arabica) krijgen een positieve stimulans van de sterker geworden Braziliaanse real. In een half jaar steeg de koers met ongeveer 25%. Doordat Brazilië de belangrijkste producent van koffie en suiker is, heeft dit een groot effect op de prijzen van deze grondstoffen. Wij verwachten dat de koers van de real dit jaar licht verder stijgt.”

Suikertekort

Rijkers stelt dat de wereld een tekort aan suiker heeft. “Het suikertekort voor seizoen 2015/2016 komt op 5 miljoen ton. Voor komend seizoen 2016/2017 wordt een groter tekort verwacht van ruim 7 miljoen ton. Het tekort wordt vooral verklaard door hevige regenval in belangrijke productiegebieden in Brazilië, de grootste suikerproducent in de wereld. Bovendien loopt China achter met de import van suiker, ten opzichte van de consumptie. China zal in de rest van 2016 nog veel suiker moeten kopen op de wereldmarkt. Gelijktijdig zien we dat de marges van verwerkers van suikerproducten bij de huidige prijzen onder druk staan. Daardoor zal de prijs ten opzichte van de huidige spotkoers iets dalen.”

Laatste reacties

  • Alex63

    Snap iets niet prijs suiker te ver doorgeschoten? Er is een tekort aan suiker in de wereld is het dan niet normaal dat de prijs omhoog gaat? Dit is toch de wet van vraag en aanbod of gaat nu het politieke spel weer beginnen dat die teler niet teveel betaald mag worden want dan wordt de prijs voor de consument te duur?

  • WJHDKremer

    Nee alex63, de prijs voor de consument wordt niet duurder, de marge voor de retailer daalt onder de 100 procent

Of registreer je om te kunnen reageren.