Akkerbouw

Achtergrond

Zwalkende sojaprijs drukt koolzaad

De koolzaadnotering op de termijnmarkt in Parijs heeft last van de zwalkende koersen bij sojabonen in Chicago. Verkleining van het areaal in Argentinië kan de sojamarkt gaan helpen.

Op 10 juni bereikte de notering van het julicontract voor sojabonen in Chicago een hoogtepunt met $11,78 per bushel (€382 per ton). Dat was de hoogste notering dat ooit voor het juli-2016 contract is betaald. Sindsdien gaat het op en neer met de prijs. Het vertrouwen in de sojamarkt is minder vast geworden. De inzaai verloopt voorspoedig in de VS. En in de droge sojagebieden is regen gevallen.

Dat heeft zijn weerslag op de koolzaadprijs in Parijs. Het eerstaflopende termijncontract (augustus-2016) sloot maandag op €367. Dinsdag tijdens de handelsdag zakte het onder de €362. Dat is de laagste prijs sinds begin mei en het ligt €10 onder de slotnotering van vorig jaar op 21 juni.

Palmolie onder druk

De koolzaadprijs heeft niet alleen last van de tegenwind op de sojamarkt. De prijs van palmolie staat onder druk. En ook op de beurs in Winnipeg wordt koolzaad goedkoper. Het gewas staat er goed bij in Canada. En de koers van de Canadese dollar stijgt, wat de export duurder maakt.

Argentijnen telen fors minder

De sojamarkt kan later in het seizoen steun krijgen vanuit Argentinië. Het land verlaagde eind vorig jaar de exportheffing op soja. Maar die voor tarwe en mais werden helemaal afgeschaft. Daardoor schakelen de akkerbouwers over naar tarwe en mais, omdat ze betere saldo's verwachten dan bij sojabonen. Landbouwminister Ricardo Buryaile verwacht dat het maisareaal in 2016/2017 met 20 procent groeit, wat een oogst van 52,9 miljoen ton kan opleveren. Dit seizoen is 38 miljoen ton mais geoogst. Het tarweareaal groeit 50%, verwacht Buryaile.

De verschuiving is belangrijk voor de wereldmarkt. Argentinië is de vierde exporteur van mais in de wereld, de derde exporteur van sojabonen en de grootste exporteur van sojaproducten. Sinds de invoering van de exportheffing op tarwe, is de betekenis van Argentinië op de wereldtarwemarkt afgenomen.

Prognose: koolzaadmarkt is flauw


Of registreer je om te kunnen reageren.