Akkerbouw

Achtergrond

Weer krijgt aardappelmarkt in zijn greep

Langzaam maar zeker beginnen de weersomstandigheden grip te krijgen op de aardappelmarkt. Dit uit zich in stijgende prijzen en hogere omzetten op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig.

Voor de aardappeltermijnmarkt was vrijdag de beste dag in tijden. Rond half 3 waren 267 contracten van 25 ton verhandeld. En dat aantal was in de handel van contracten van april 2017 nog niet eerder op een dag gehaald.

In totaal zijn deze week al meer dan 925 contracten van eigenaar gewisseld. Dit duidt erop dat afnemers en producenten toch wat zenuwachtiger beginnen te worden over welke invloed de weersomstandigheden op de nieuwe oogst zal gaan hebben.

Phytophthora

In de eerste plaats zijn er zorgen over de gezondheid van het gewas omdat phytophthora zich erg thuis voelt onder de huidige omstandigheden. Daarnaast zijn er ook plaatsen waar de aardappelen te land onder water hebben gestaan, waardoor een deel van de oogst mislukt.

Prijs boven €15 per 100 kilo

De grotere interesse op de termijnmarkt tilde het prijsniveau weer boven de €15 per 100 kilo. Vrijdagmiddag steeg de prijs verder naar €15,80, waarbij ook al enkele contracten voor meer dan €16 werden verhandeld.

In de daghandel verloopt de afzet daarentegen heel kalm. De industrie is goed voorzien en daardoor komen er weinig zaken tot stand. Dit resulteert in licht dalende prijzen voor fritesgeschikte aardappelen in Nederland. In België zijn nog wel wat Bintjes te koop. De aardappelen zijn echter over hun houdbaarheidsdatum heen (versleten en zachte knollen) en daardoor zakt het prijsniveau van deze aardappelen met €2,50 naar zo'n €12,50 (notering Belgapom) per 100 kilo.

Prognose: rustige handel

Of registreer je om te kunnen reageren.