Akkerbouw

Achtergrond 1687 x bekeken

Uienhandel moddert rustig door

De stemming in de uienmarkt is deze week omgeslagen naar mineur. De vraag naar uien loopt de laatste weken al langzaamaan terug en de verwachting is dat er geen opleving meer komt in de afzet.

De prijzen op de verschillende beurzen dalen deze week. De beurs in Middenmeer noteerde deze week niet meer voor uien. Een jaar geleden liep de uiennotering door tot eind juni.

De beurscommissie in Emmeloord noteert 50 cent lager voor uien 60 procent grof op €14 tot €16 per 100 kilo. De bandbreedte wordt daarmee kleiner. Voor uien 30 procent grof daalt de notering met €1 naar €13 tot €14 per 100 kilo. Voor goede kwaliteit wordt nog wel goed betaald, maar op een lager niveau dan een paar weken geleden.

Export loopt terug

In de export lopen de volumes terug. Er is niet veel handel, doordat de vraag vanuit het buitenland zeer matig is. In het zuiden van Europa hebben landen als Spanje, Frankrijk en Italië eigen oogst, wat de afzetmogelijkheden voor uien beperkt. Brazilië neemt deze week niets meer af, gezien de matige kwaliteit te veel risico's met zich meebrengt.

Baalprijzen omlaag

Ook de baalprijzen zakken flink. Voor de grove uien ligt deze rond €20 per 100 kilo. Dat is een daling van €4 ten opzichte van eind mei. De baalprijs van de middelmaat zakt deze week met €2 naar €18 per 100 kilo.

Prognose: flauwe marktstemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.