Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Trendbreuk op graanmarkt

De prijzen voor tarwe, mais en sojabonen stegen vorige week opnieuw op de wereldmarkt en de termijnmarkten. Het lijkt dat slecht weer in grote delen van de wereld zorgt voor een trendbreuk.

Er lijkt een trendbreuk gaande in de graanmarkt. De noteringen stijgen door weersinvloeden. Het heeft bijna twee weken lang veel geregend in Europa. Het blijft kletsnat in Argentinië. Het laatste deel van de sojaoogst dreigt verloren te gaan. De maisproductie in Brazilië valt tegen door droogte. En Afrika en Zuidoost-Azië moeten door droogte meer graan importeren.

Grillig weer

Het grillige weer heeft effect op de markten. De prijsindexen van de International Grains Council (IGC), een maat voor de prijzen op de wereldmarkt, stegen vorige week opnieuw. De sojaindex stond vrijdag op 223 punten, de hoogste stand in ruim anderhalf jaar. De maisindex staat boven de 200 punten, de hoogste stand in bijna elf maanden. De tarweindex van 210 punten is niet meer gezien in bijna zes maanden. Ook de noteringen voor tarwe, mais en sojabonen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago lopen op. In Parijs staat het eerstaflopende contract voor tarwe (september) op het hoogste niveau in vier maanden. Het augustuscontract voor mais noteert de hoogste stand in zes maanden. Chicago laat hetzelfde beeld zien. Het julicontracten voor tarwe staat het hoogst in anderhalve maand, voor mais is dat zeven maanden en het julicontract voor sojabonen was nog nooit zo duur.

Te optimistisch

De recente prijsstijgingen steken af tegen de analyses die de wereldvoedselorganisatie FAO en ABN Amro vrijdag publiceerden over de graanmarkt. Beiden vinden de graanhandel te optimistisch over de graanprijzen. Voor de langere termijn is genoeg graan en soja beschikbaar vanwege de grote voorraden, tenzij de oogsten zwaar gaan tegen vallen. De analyses van FAO en ABN Amro vinden op de termijnmarkten geen gehoor wat betreft tarwe. Hoe later in 2017 de contracten aflopen, des te hoger de prijzen die de handel betaalt voor tarwe. Bij mais en sojabonen zie je wel dat op beide beurzen de termijncontracten voor 2017 wat lager zijn geprijsd.

Eén reactie

  • info36

    Nou breekt mijn klomp!

Of registreer je om te kunnen reageren.