Akkerbouw

Achtergrond 1768 x bekeken

Traditionele aspergeseizoen beslist geen topper

Met traditioneel nog twee weken te gaan is het aspergeseizoen geen topper. Het wordt geen vroeg jaar. Prijzen komen verder onder druk, zo is de verwachting.

Het traditionele aspergeseizoen, dus zonder maatregelen ter vervroeging, draait met traditioneel nog twee weken voor de boeg zeker niet uit op een topseizoen. Na Pinksteren zakte de prijsvorming in en pas toen kwam de productie in de traditionele teelt pas goed op gang.

Vorige week viel er behoorlijk veel neerslag in Noord- en Midden-Limburg en Zuidoost-Brabant. Het gevolg is dat op plaatsen tijdelijk niet geoogst kon worden en dat die productie (en mindere kwaliteit) nu geconcentreerder op de markt komt. De verwachting is dat de prijzen daardoor verder onder druk komen te staan en dat menig teler daarom, ook gezien de gunstige weersvoorspellingen voor doorgroei, zeker niet tot 24 juni zal blijven steken. Mogelijk dat daardoor de prijs nog wat aantrekt, maar dat zal het traditionele seizoen niet kunnen redden.

'Tot Pinksteren ging het prima'

"Tot Pinksteren ging het prima", bevestigt aspergeteler Jos Huijbers in het Noord-Brabantse Mierlo. Hij teelt alleen traditionele asperge. "Daarna is er behoorlijk de klad in gekomen met regelmatig prijzen onder de kostprijs. Het is goed dat we ook thuisafzet hebben, want daar kun je zelf de prijs vaststellen. Met de huidige veilingprijzen kom je er niet, want je hebt 30 tot 40% asperge van mindere kwaliteit, zoals klasse I Violet en klasse II. Misschien dat we met de latere rassen zoals Backlim in de resterende twee weken nog wat kunnen compenseren, maar dat zal niet leiden tot een mooi seizoen om op terug te kijken."

Prognose: seizoen dooft uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.