Akkerbouw

Achtergrond 1605 x bekeken

Tarweprijs staat onder druk

De graanmarkt ziet er verdeeld uit. De Nederlandse beurzen noteren onveranderd voor tarwe. Op de termijnmarkt in Chicago zakte de tarweprijs van het eerstaflopende contract (juli). Maar het maiscontract werd wel duurder.

In Parijs werden zowel tarwe (septembercontract) als mais (augustuscontract) goedkoper. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert €165,50 voor voertarwe. Dat is €3,50 lager dan vorige week. De RVO-notering voor mais gaat echter met €1,50 omhoog naar €187,50.

Zorgen over kwaliteit tarwe

De graanmarkt is onzeker, omdat opnieuw grote oogsten worden verwacht. Maar de zorgen over de kwaliteit van de tarwe nemen toe. De wintertarwe staat er goed bij in de VS, blijkt uit het laatste Crop Report van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Dat geldt ook voor de mais en de sojabonen.

Wereldwijd grote oogsten verwacht

Het Australische overheidsbureau verhoogde deze week de prognose voor de tarweoogst. Australië gaat 25,4 miljoen ton tarwe oogsten. Als Abares gelijk krijgt, wordt dat de grootste Australische tarweoogst in 5 jaar. Ook in de EU en de landen rond de Zwarte Zee worden grote oogsten verwacht. Maar in Oekraïne was de meimaand de natste in 20 jaar. In Noord-Frankrijk valt veel meer regen dan goed is voor het graan.
En dan zijn er nog de perikelen buiten de landbouw, die de grondstofprijzen drukken. Met als belangrijkste, dat het steeds onzekerder wordt of Groot-Brittannië wel in de EU blijft.

Meer vraag naar mais

De maisprijs krijgt vooral steun vanuit de VS. Daar is in de Corn Belt weliswaar regen gevallen, maar er wordt een lange, hete zomer verwacht. Die zorgt voor een prijsopdrijvend effect in Chicago. Daar komt bij dat Brazilië minder mais oogst en dus minder kan verkopen op de wereldmarkt. Dat vergroot de vraag naar Amerikaanse mais, redeneren de handelaren in Chicago.

Prognose: graanmarkt is afwachtend


Of registreer je om te kunnen reageren.