Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs stijgt ondanks voorraad

De suikermarkt kent een opmerkelijk verschijnsel. Met de wereldvoorraad suiker kun je 86 keer het Empire State Building in New York vullen, berekende The Wall Street Journal. Ondanks deze gigantische voorraad van een grondstof die niet kan bederven, bereikte de suikerprijs op de termijnmarkt in Londen vrijdag het hoogste punt sinds maart 2013.

In New York, de grootste handelsbeurs voor suiker, steeg de prijs naar het hoogste punt in bijna vier jaar. Normaal dempen grote voorraden prijsstijgingen. Bij suiker is dat niet het geval. Het eerstaflopende contract (augustus-2016) sloot vrijdag in Londen op $529 per ton. Daar ging maandag weer $2 van af, maar dat is nog altijd 45% hoger dan een jaar geleden.

Oorzaken voor prijsstijging

Er zijn een paar oorzaken voor de prijsstijging. Ten eerste weet niemand hoe groot de voorraden precies zijn. Die worden berekend en niet geteld. Blijkbaar twijfelen handelaren aan de nauwkeurigheid van de voorraadcijfers. Daarnaast heeft de wereld een tekort aan suiker. De Rabobank schat het tekort dit seizoen 2015/2016 op 8,5 miljoen ton. Volgend seizoen blijft de productie 5,5 miljoen ton achter bij het verbruik. Dat zijn grote tekorten, gezien het mondiale verbruik van rond de 170 miljoen ton.

Vooral Zuidoost-Azië produceert minder suiker door droogte. India overweegt een exportheffing in te stellen van 25%, om de suikerprijs in bedwang te houden. India is de één na grootste producent en de grootste consument van suiker in de wereld.

Daar komt nog bij dat het heeft gevroren in de regio's in Brazilië waar suikerriet wordt geteeld. Daar kan het riet niet tegen. Ook is het daar hard gaan regenen. Zoiets veroorzaakt marktstemming. Maar diverse analisten, waaronder de Rabobank, waarschuwen voor een luchtbel in de suikerprijs. Dat is niet verwonderlijk, gezien de enorme voorraad.

Prognose: suikermarkt blijft vast

Of registreer je om te kunnen reageren.