Akkerbouw

Achtergrond 1515 x bekeken

Structureel prijsprobleem voor witlof

Witlof beweegt zich al vanaf maart in een prijsbandbreedte van 60 à 70 cent. Het lijkt structureel het maximum wat de handel wil geven: een ondermijnende vorm van gewenning.

De handel is niet bereid meer voor witlof te betalen, en producenten zijn kunnen dat niet doorbreken. En dus gaan bedrijven hun knopen tellen: minder produceren of helemaal stoppen.

Stoppers in België, Frankrijk en Nederland

In eigen land is dat al enkele jaren aan de orde, insiders in België weten dat aldaar dit jaar 8 telers zijn gestopt, of gaan stoppen als ze door hun huidige voorraad wortels heen zijn. Enkele grotere bedrijven matigen hun lofproductie. In Frankrijk zouden 15 tot 20 bedrijven op de nominatie staan hun deuren een deel van het jaar of helemaal te sluiten. Dat werkt door in het wortelareaal: in Nederland is dat gelijk of iets lager in vergelijking met 2015, vermoeden zaadbedrijven. In België is er enige krimp en in Frankrijk is het areaal zo'n 10 procent lager.

Meer vraag dan aanbod naar biologisch

Voor biologische witlof zou het wortelaanbod wel omhoog kunnen, bepleit Geert Langerak van wortelteelt/handelsbedrijf Flevolof uit Espel. Er is meer vraag naar dan aanbod, ondervindt hij. Biowortels zitten op een prijsniveau van 9 à 10 cent af land, Langerak verwacht dat deze prijs in de toekomst zeker niet lager wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.