Akkerbouw

Achtergrond

Sojaprijs hoogste in bijna 2 jaar

De markt voor agrarische grondstoffen is een weermarkt geworden. Vooral de prijs van sojabonen is de laatste weken hard omhoog gegaan.

De notering voor het eerstaflopende contract op de termijnmarkt in Chicago staat op het hoogste punt in bijna twee jaar. De sojaprijs trekt ook de noteringen van koolzaad mee omhoog. Het augustuscontract voor koolzaad sloot maandag op de termijnmarkt in Parijs op €382 per ton. Dat is de hoogste notering voor het eerstaflopende koolzaadcontract in een half jaar.

De belangrijkste reden is de aanhoudende regen in Argentinië. Het bemoeilijkt de oogst van sojabonen daar en analisten gaan uit van een lagere oogst. Argentinië is de derde exporteur van sojabonen in de wereld, na de VS en Brazilië. Daarnaast speelt mee dat een hittegolf wordt verwacht in de sojaregio's van de VS. Speculanten berekenen alvast een weerpremie in de noteringen.

Langzame stijging olieprijs

De noteringen van oliezaden worden ook enigszins ondersteund, doordat de olieprijs sinds het dieptepunt in januari weer langzaam stijgt. De Brent-prijs voor olie staat op het hoogste punt sinds oktober. De sabotage van oliepijpleidingen in Nigeria geeft de olieprijs extra ondersteuning.

De stijgende sojaprijs ondersteunt ook de noteringen van graan. Het eerstaflopende tarwecontract (juli) in Chicago staat op het hoogste punt in 1,5 maand. Het julicontract voor mais in Chicago noteert het hoogst in 9,5 maand.

Prognose: sojamarkt is vast

Of registreer je om te kunnen reageren.