Akkerbouw

Achtergrond

Recordoogst drukt poolprijzen Agrifirm

Agrifirm Plant betaalt in de pool €157,70 per ton baktarwe en €171,10 per ton brouwgerst. Dat zijn de laagste poolprijzen in 6 jaar.

De tarweprijs ligt €9 lager dan voor de oogst van 2014. Bij brouwgerst is de daling €13. Naast de poolprijs ontvangen veel pooldeelnemers ook een rentevergoeding van €4,20 per ton. Leden van de coöperatie ontvangen voor de oogst van 2015 nog eens €1 per ton extra.

Profiteren van voorverkoop en oplevingen in markt

De tarweprijs van oogst 2015 stond onder druk door de recordoogst wereldwijd. Het aanbod was groot, stelt Agrifirm. "Met als gevolg dat de stemming op de markten flauw was en de prijsschommelingen gering waren. De pooldeelnemers bij Agrifirm Plant profiteren voor een deel van de voorverkoop en ook van de oplevingen in de markt. De recordoogst aan tarwe liet de prijzen dalen van €180 in voorjaar 2015 tot minder dan €140 in het voorjaar van 2016. Achteraf gezien kregen de telers die bij Agrifirm Plant al in maart/april 2015 een termijnleveringscontract afsloten, de hoogste prijs."

Opbrengst en kwaliteit tarwe uitstekend

Agrifirm noemt de opbrengst van de oogst en de kwaliteit van de tarwe prima in orde. "In het seizoen waren de mogelijkheden voor het realiseren van de baktarwepremie beperkt. Desondanks heeft Agrifirm Plant een premie weten binnen te halen van €2,50 per ton voor baktarwe binnen de specificaties."

De premie voor brouwwaardige gerst varieert van €10 voor winterbrouwgerst tot €23 per ton voor de premium brouwgerst. De brouwgerstprijs is samengesteld uit de voergerstpoolprijs plus de premie op basis van ras en kwaliteit. De poolprijs voor voergerst is €148,10.

Of registreer je om te kunnen reageren.