Akkerbouw

Achtergrond 1738 x bekeken 2 reacties

'Onvoldoende vertrouwen voor één fritesnotering'

Oud zeer. Dat is een belangrijke oorzaak voor het niet slagen van een eenduidige aardappelnotering in Nederland.

Recent deden Adrie Bossers (ZLTO) van de landbouwbeurs in Goes en Mark Brantjes van de landbouwbeurs in Emmeloord LNCN opnieuw een voorstel voor een gezamenlijke notering. Dat voorstel kreeg Bossers er bij zijn achterban niet door. “Het draagvlak was te kwetsbaar om hiermee de beweging naar een gezamenlijke notering voort te zetten”, legt Bossers uit. “Zonder voldoende vertrouwen moet je dit niet doen.”

Hiermee houdt de Nederlandse aardappelmarkt voorlopig dus variatie in de fritesnoteringen. Dat is onduidelijk voor zowel verkopers als buitenlandse afnemers.

'Niet opknippen'

Voor telers in het Zuidwesten is de methode van LNCN geen optie. Zij knippen de fritesnotering op in twee categorieën; verwerkt in Nederland, Duitsland en België (1) en de categorie daarbuiten (2). In Goes leidde dat tot een breuk: handel en industrie verlieten de beurstafel. Sindsdien is de Goesse notering een telersnotering. Bossers: “Dat heeft veel wantrouwen veroorzaakt in een toch al zwakke vertrouwensrelatie. Wij hielden vast aan de bestaande systematiek, vanwege de overtuiging dat de kleine categorie 2 de toch al moeilijk bewegende categorie 1 – 70% tot 80% van de markt - nadelig beïnvloedt.”

Schijntransparantie

Ook vinden de Zuidwestelijke telers dat de opgesplitste notering een schijntransparantie geeft, omdat telers hun afzetmarkt niet in het vizier hebben. “Bovendien zijn er niet altijd voldoende transacties in categorie 2 om een notering te rechtvaardigen”, somt Bossers de argumenten op. “De notering die we nu hebben, wordt door de achterban gewaardeerd.”

De verschillende noteringen houden dus nog even aan. Bossers: "Er zijn ook wel degelijk verschillen tussen de aardappelmarkt onder en boven de rivieren. De dynamiek is anders. Zo voelen we in het Zuiden duidelijk de aanzuigende werking van de aantrekkende markt in België. Ook zijn er meer handelspartijen actief in het Zuiden.”

Samen aan tafel

Maar de huidige situatie van de beurs in Goes is ook verre van ideaal. “Wij willen industrie en handel graag weer aan tafel hebben, maar alle initiatieven op dat gebied stranden. Er is onvoldoende vertrouwen in de keten. Het zou heel zinvol zijn om weer samen te noteren. Ik hoop dat we hiervoor een weg kunnen vinden. Domweg wegblijven zet de verhoudingen steeds verder op scherp.”

Foto

 • Adrie Bossers - Foto: Peter Roek

  Adrie Bossers - Foto: Peter Roek

door Petra Vos

Laatste reacties

 • Bierens

  Heel erg jammer , niet alleen voor de wekelijkse noteringen maar ook voor de afrekening termijn markt.Dank Adrie dat je er zoveel energie in hebt gestoken. Soms vraag je je af voor hoeveel telers doe je dit .AWB

 • van der zee

  In het artikel staat ,dat de handel niet meer aan tafel zit. De handel zit wel degelijk aan tafel voor de exportaardappelen en mag ongevraagd zijn visie geven op de fritesnotering indien ze dat wensen.
  Het aanstaande seizoen gaat de Beurs Goes met een frites- notering komen , waarin ras of rassengroep een notering zal krijgen. Daarmee wordt de bandbreedte opgeknipt. Het geheel zal in een staafdiagram gepresenteerd worden. Volgens Beurs Goes en leden van ZLTO een duidelijke vooruitgang in transparantie. Watze van der Zee

Of registreer je om te kunnen reageren.