Akkerbouw

Achtergrond

Noodweer EU nog weinig effect op graanprijs

Wat voor effect gaat het noodweer in grote delen van Europa hebben op de graanprijzen? In eerste instantie is het beeld wisselend.

Op de Nederlandse landbouwbeurzen stijgen de tarwenoteringen deze week. Op de termijnmarkt in Parijs is tarwe (septembercontract) goedkoper geworden en mais (augustuscontract) duurder.
De beurzen in Goes en Groningen noteren respectievelijk €2 en €1 hoger voor tarwe en gerst. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) doet zelfs €3,50 bij de tarwe. De EU-notering voor voertarwe staat nu op €161,50. Dat is de hoogste prijs in vier maanden. De EU-notering voor mais stijgt €3,50 naar €181. Dat is de hoogste notering in negen maanden.

Tarwe goedkoper

In Parijs daalde deze week de notering van het eerstaflopende contract voor tarwe (september) echter. Het contract sloot dinsdag 31 mei op €164,75. Dat is €2,25 lager dan de slotnotering van vrijdag 27 mei.

Ook in Chicago werd tarwe goedkoper. Er wordt beter weer verwacht in de tarwegebieden van de VS. In Oklahoma is de oogst van wintertarwe begonnen. De eerste hectareopbrengsten vallen mee.

Meer kans op schimmelziekten

De prijsdruk in de VS houdt een stijging van de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs voorlopig tegen. Dit ondanks de vele regen die gevallen is in een brede band die loopt van de Atlantische kust tot ver in het Europese deel van Rusland. De vochtigheid vergroot de kans op schimmelziekten en op veel plekken is het graan gaan legeren. Maar in hoeverre dit een probleem wordt, is afwachten. Daarom laat de termijnmarkt zich nu nog niet leiden door het weer, maar wel door de grote beschikbaarheid van graan in de EU.

Prognose: regen maakt markt onzeker.Of registreer je om te kunnen reageren.