Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

‘Nog geen phytophthora gevonden in bio-aardappelen’

De phytophthoradruk is hoog dit seizoen. Begin deze week was het lang nat, zodat de schimmel de kans krijgt gewassen te infecteren. Bioteler Kees van Woerden heeft nog geen phytophthora gevonden.

De phytophthoradruk is hoog dit seizoen. Begin vorige week was het voor deze tijd van het jaar extreem lang nat, zodat de schimmel de kans krijgt gewassen te infecteren. Vooral in het Zuiden is het nat, Noordelijker is het droger. Volgens Jan van Hoogen van coöperatie Agrico houden biologische aardappeltelers hun hart vast vanwege de hoge phytophthoradruk dit seizoen.

Geen infectie in bio-aardappel

Volgens Biologisch akkerbouwer Kees van Woerden valt het nog wel mee met de phytophthora. "Ik heb in mijn aardappelen nog geen phytophthora gevonden, terwijl ik er toch geregeld doorheen loop." Van Woerden runt samen met zijn vrouw Margriet en zoon Stefan het biologische akkerbouwbedrijf Van Woerden Flevo in Flevoland. Op 300 hectare verspreid over Flevoland teelt het bedrijf aardappelen, wortelen, uien en granen.

"Het microklimaat in het gewas is nog niet zo vochtig dat de schimmel snel kan uitdijen", aldus Kees van Woerden.<br /><em>Foto: Ruud Ploeg</em>
"Het microklimaat in het gewas is nog niet zo vochtig dat de schimmel snel kan uitdijen", aldus Kees van Woerden.
Foto: Ruud Ploeg

'Ziektedruk niet zorgwekkend'

Volgens de biologische teler is de ziektedruk in Flevoland wel hoog, maar niet zorgwekkend hoog. De brander staat tot niet paraat. "In vergelijking met Zuid-Nederland hebben we weinig water gehad, 70 tot 80 millimeter in kleine porties. Het is nu nog juni. De meeste aardappelen hebben het land nog niet volledig dicht, zodat de zon en wind er nog doorheen kan. Het gewas droogt snel. s' Ochtends is het blad nat, maar 's middags vaak al droog. Het microklimaat in het gewas is nog niet zo vochtig dat de schimmel snel kan uitdijen.

Met een juiste basis krijgt phytophthora weinig kans", betoogt de akkerbouwer. De basis moet goed zijn, want chemisch ingrijpen kan niet. Een goede basis houdt in: een gezonde bodem, een goede bodemstructuur, de bemesting op orde en sterke rassen.

Van Woerden teelt Alliance, Vitabella, Connect, Ditta, Jelly en Campina. Dat zijn sterke aardappelrassen, die niet snel door phytophthora worden aangetast, is de ervaring van de akkerbouwer. De rassen zijn niet resistent. Er zijn rassen waarbij resistentie is ingekruist. Van Woerden gebruikt deze niet, omdat ze qua smaak en afzet niet bij het bedrijf van Van Woerden passen.

Late rassen

Van Woerden let goed op waar hij welke rassen zet. Op sommige plekken is de ziektedruk hoger dan elders. Hij zet de late rassen daarom in een omgeving waar de ziektedruk het laagst is. Vooralsnog is er dus weinig aan de hand en zit de biologische teler nog niet in de piepzak. Zet dit vochtige weer door, dan kan de situatie veranderen. Over drie weken zijn de vroege Villabella's aan de maat en worden deze gebrand.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Hij voelt zich toch niet superieur aan gangbare boeren? Hij doet net dat de anderen geen goede rassenkeuze maken en de bodemstructuur niet op orde hebben.

  • info36

    Volgens mij moet hij naar Hans Anders.

  • henk 60

    dankzij gangbare boeren kan hij biologisch telen.

Of registreer je om te kunnen reageren.