Akkerbouw

Achtergrond 1922 x bekeken

Nat weer drukt uienaanbod

De uienmarkt zit in een overgangsfase tussen het oude en het nieuwe seizoen. De oude uien zijn nu echt op.

De laatste uien gingen weg voor relatief lage prijzen: €11 per 100 kilo (uien 30 procent grof, beurs Emmeloord). Dat was bijna de helft minder dan tijdens het eind van het seizoen 2014/2015. Toen noteerden uien eind juni nog €20 per 100 kilo.

Plantuien voor €22 per 100 kilo

Inmiddels is het de beurt aan de plantuien die vorige week voor het eerst van het land kwamen. Dat gebeurde tegen (voorlopige) prijzen van ruim €11.000 per hectare, ofwel €22 per 100 kilo. Maar een echte notering is er nog niet. Bovendien is de handel deze week behoorlijk stilgevallen door het slechte, natte weer. De vraag is er wel, maar de uien komen maar zeer moeizaam van het land. Dat geldt zowel voor het Zuidwesten als de Flevopolder. De verwerkende industrie loopt hierdoor achter.

Doordat de uien langer op het land blijven, neemt het aantal kilo's per hectare ook toe. En dat maakt de verwerking lastiger. Bovendien hoopt het aanbod op en dat kan straks meer prijsdruk gaan geven.

Export loopt rustig door

Intussen kabbelt de uienexport rustig voort. Er gaat nu niet veel product de grens over. Maar de uien die weggaan, gaan vooral naar Polen, Duitsland, Groot-Brittannië en ook Afrika.

Prognose: stabiele uienmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.