Akkerbouw

Achtergrond 1866 x bekeken

Mooie prijzen broccoli, maar ook veel uitval

Met prijzen van €1,25 tot €1,40 per kilo wordt broccoli mooi betaald. Maar de schermen moeten dan wel van goede kwaliteit zijn. En dat is niet het geval.

Bovendien geldt de prijsrange voor vrijemarktbroccoli; contracttelers moeten het vaak met minder doen.

Productie loopt niet vlot door

Voor de huidige prijsvorming wordt mede gewezen op de weersomstandigheden in Duitsland, België en Engeland, waardoor ook daar de productie niet vlot doorloopt. In eigen land wordt in deze periode met de oogst overgestapt van broccoli onder doek naar onbedekte broccoli: dat sluit niet goed op elkaar aan, in de hand gewerkt door te lage temperaturen en te weinig zonne-uren. Nog een aspect is dat diverse telers in hun plantingschema aansturen op een lagere productie in juli.

Geelverkleuring en smet drukken oogst

Een belangrijke oorzaak voor de matige aanvoer is de achterblijvende kwaliteit op het veld door geelverkleuring en smet. Dat drukt de oogstpercentages. Volgens telers en handel zal de kwaliteit ook de komende weken nog een spannend gegeven blijven, vooral vanwege de problemen die dat kan geven in het handelskanaal. Verwacht wordt dat de prijs op niveau blijft, maar dat is vaak een schrale troost. “Ik moet die goede broccoli wél snijden en sealen", reageert een teler. "Zit je met 40 procent smet, dan haal je je vereiste omzet niet.”

Prognose: matige aanvoer, prijs op huidige niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.