Akkerbouw

Achtergrond

Mooie preiprijzen aan vooravond nieuwe oogst

De prijs voor prei is vanaf half april opgelopen van gemiddeld 40 cent, naar rond €1 nu. Deze ontwikkeling kwam op het conto van prei uit het koelhuis. De vraag is of dit niveau gehandhaafd kan blijven.

Volgens veiling REO moet een deel van de huidige prijsvorming verklaard worden uit de ruime vraag voor export, en het voor preiconsumptie gunstige weertype. Daarnaast bestaat het vermoeden dat concurrenten met nieuwe prei uit landen als Spanje, Portugal en Frankrijk wat later aan de markt zijn, met lagere volumes. "Dit prijsniveau is een mooie basis voor de eerste eigen prei", aldus de REO-woordvoerder.

'Huidige prijs niet meer dan passend'

Hij krijgt bijval van telers in Nederland, met de kanttekening dat de huidige prijsvorming niet meer dan passend is. "Half april was er minder prei dan nu, en van een betere kwaliteit, maar durfde niemand geld te vragen." Half april deed prei in de vrije handel 50 tot 60 cent. De vraag naar Nederlandse prei kwam onder andere vanuit Frankrijk en landen in Oost-Europa, waaronder Polen.

Eerste vroege prei geoogst

Deze week zijn de eerste telers gestart met de oogst van vroege prei, dus het aanbod zal niet direct overlopen. Maar vanaf de volgende week gaat het er waarschijnlijk anders uitzien. Als gevolg van het groeizame weer in de voorbije 2 weken zal de productie in Nederland/België en in Duitsland flink oplopen.

Prognose: aantrekkende aanvoer, prijsvorming onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.