Akkerbouw

Achtergrond

Minimale vraag naar uien drukt prijs

Vraag naar uien is er vrijwel niet meer. Iedereen wacht op de nieuwe oogst. Hier en daar wordt gepolst om uien af te nemen, maar daadwerkelijke aankopen zijn minimaal.

De prijzen dalen op de beurs in Emmeloord zowel voor de grove als de fijne sortering uien. De baalprijzen voor de middelmaat zakken deze week verder weg. Voor afzet in Mauritanië werd eind mei nog €21 per 100 betaald. In de voorbije weken is de baalprijs gedaald naar €17 per 100 kilo. De prijs voor de grove sortering keldert minder hard en ligt rond €20 per 100 kilo.

Matige kwaliteit

De kwaliteit is matig. De temperatuur was redelijk hoog de afgelopen tijd, waardoor de mindere partijen snel achteruit gingen in kwaliteit. Veel uien worden vanaf het erf van de boer geruimd, met Polen als eindbestemming. De hoeveelheden die naar Polen gaan, worden steeds groter.

Importeurs wachten af

De markt is redelijk leeg, toch wachten importeurs liever af, ze stellen het kopen uit. Supermarkten zijn overgeschakeld op nieuwe oogst uit Egypte en Nieuw-Zeeland. 
De oogst van nieuwe plantuien start waarschijnlijk vanaf volgende week. Deze komen dan na de droogtijd zo rond begin juli op de markt.

Prognose: flauwe stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.