Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Grote graanvoorraad remt sterke prijsstijging

De graan- en sojaprijzen vliegen omhoog. Marktbureaus waarschuwen telers niet al te optimistisch te zijn.

Deze week kwam de Duitse Commerzbank met een waarschuwing. De grote voorraden beperken de ruimte voor een prijsstijging bij graan en soja, stelt de bank.

'Hooguit stabiele prijzen' voor tarwe en mais

Vorige week kwamen dezelfde geluiden van ABN Amro en de wereldvoedselorganisatie FAO. ABN Amro verwacht voor de rest van het jaar hooguit stabiele prijzen voor tarwe en mais. Bij sojabonen is de prijs zelfs te hoog doorgeschoten. Volgens de FAO is de kans dat graanprijzen stabiel blijven groter dan de kans dat graan duurder wordt. Bij oliehoudende zaden is dat juist andersom, meldt de FAO in de Food Outlook.

Prijsstijging werkelijk doorgeslagen?

Een blik op de prijsindexen van de International Grains Council (IGC) leert dat de prijsstijging erg snel is gegaan. De IGC berekent iedere dag prijsindexen op basis van noteringen verspreid over de wereld. De prijsindex voor tarwe stond woensdag op 175 punten. Dat is 6 procent hoger dan op 1 januari. De maisindex steeg dit jaar 24 procent en die van sojabonen zelfs 34 procent.

Is de prijsstijging werkelijk te ver doorgeslagen? Om dit te kunnen beoordelen berekende Boerderij voor graan en soja de stocks-to-use-ratio van de laatste tien jaar. Dat is de verhouding tussen de voorraad aan het eind van het seizoen en het verbruik. Dit bepaalt in sterke mate de prijs, want hoe groter de voorraad des te beter de wereld een slechte oogst kan opvangen.

Bij tarwe is de voorraad aan het eind van seizoen 2016/2017 groot genoeg om 30,4% van het verbruik te dekken. Dat is nog nooit zo hoog geweest. Bij mais is dat 20,4%. Dat was alleen de twee voorgaande seizoenen iets hoger. Kijkend naar alle graan kan de eindvoorraad in de wereld 23,5% van het verbruik dekken. Dat was alleen vorig seizoen ietsje hoger. Op dit moment lijkt het er dus op dat de marktanalisten voor graan een terechte waarschuwing afgeven.

Op dit moment lijkt het er dus op dat de marktanalisten voor graan een terechte waarschuwing afgeven.

Sojabonen

Bij sojabonen is die vrees veel minder gegrond. Volgens het IGC ligt de stocks-to-use-ratio volgend seizoen op 8,9 procent. Dat is zeker de laatste acht jaar nog niet zo laag geweest. Op dit moment in het groeiseizoen is er bij sojabonen meer ruimte voor een verdere prijsstijging dan bij graan.

Laatste reacties

  • info36

    Volgens mij moet er op de meeste plaatsen nog geoogst worden.

  • info196

    mee eens. Verder denk ik dat de "analisten" van de grote banken niet zozeer verstand hebben van het voorspellen van de graanprijs, maar de banken hebben er ALLE belang bij dat graan niet te duur wordt. Anders wordt het krachtvoer voor de melkveehouderij ook duurder en dat past hun niet. Ze hebben die sector namelijk tot aan de nek gefinancierd.
    Is ook wel grappig: in het verleden is al vaak gebleken dat wanneer banken zeggen dat de graanprijs eerder gaat dalen dan stijgen, dan sprint ie juist omhoog.

    Dus "analisten": graag zoveel mogelijk roepen dat de prijs gaat zakken, dan komt er voor mij binnenkort wel een moment dat ik mn graanvoorraad goed kan verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.