Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen zakken weg in EU en VS

Analisten van ABN Amro, de wereldvoedselorganisatie FAO en de Duitse Commerzbank waarschuwden eerder deze maand al: er zit lucht in de graanprijzen.

Die stegen in mei en juni, wat speculanten aan trok. Maar de sterke stijging staat niet in verhouding tot de grote oogsten die worden verwacht en de grote voorraden tarwe en mais die in de wereld zijn opgebouwd.

De voorspelling van de analisten komt deze week uit. De tarwe- en maisprijzen zakken behoorlijk op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. Het termijncontract voor juli voor tarwe sloot dinsdag op het laagste niveau sinds 9 mei. De maisnotering voor het julicontract bereikte de laagste slotstand sinds 20 mei. Parijs laat hetzelfde beeld zien. Het decembercontract wordt momenteel het meest verhandeld bij tarwe. Het contract sloot dinsdag op €167,50. Dat is de laagste slotstand sinds 11 mei. Het augustuscontract bij mais eindigde dinsdag met €175,25 op de laagste stand sinds 24 mei.

Goede oogsten verwacht

Ondanks de vele regen in de EU worden goede oogsten verwacht. Wellicht dat de regen de kwaliteit van de tarwe in een aantal landen kan drukken. Maar het zal niet ontbreken aan kilo's. Bovendien is het erg groeizaam weer in Spanje en delen van Oost-Europa. Spanje gaat een record aan gerst oogsten en de mais groeit daar voorspoedig.

Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan kunnen de telers tevreden naar de gewassen kijken. Tenminste wat betreft groei, maar niet wat betreft prijsvorming. Er werd droogte verwacht in de maisregio's in de VS, maar het is gaan regenen. Daar varen de mais en sojabonen wel bij.

Soja en mais VS staat er goed voor

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) beoordeelt de stand van de mais en soja beter dan vorig jaar op dit moment. De wintertarwe is nu voor 25% geoogst in de VS. De hectareopbrengsten vallen mee. Het Australische overheidsbureau Abares verhoogde vorige week de prognose voor de tarweoogst. Australië gaat 25,4 miljoen ton tarwe oogsten. Als Abares gelijk krijgt, wordt dat de grootste Australische tarweoogst in 5 jaar. Dit alles zet de graanprijzen onder druk. Dat is geen goed nieuws voor de telers, nu de oogst van gerst en tarwe op het noordelijk halfrond net is begonnen.

Prognose: graanmarkt is flauw.

Of registreer je om te kunnen reageren.