Akkerbouw

Achtergrond 3552 x bekeken

Graanprijzen stijgen ondanks Wasde-prognose

De nieuwe Wasde-prognose van het USDA zette vrijdag de tarwe- en maisprijzen onder druk. Maandag werd alles weer duurder.

De nieuwste Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zorgde vrijdag even voor beroering op de termijnmarkten. De sojanoteringen stegen weliswaar in Chicago, maar de tarwe- en maiscontracten sloten lager in zowel Parijs als Chicago. Maandag tijdens de handelsdag gingen op beide termijnmarkten de noteringen weer omhoog, van tarwe, mais en sojabonen. Het marktsentiment is sterker dan de kale cijfers uit de USDA-prognoses.

De kale cijfers laten zien dat de wereld ook in het nieuwe seizoen 2016/2017 veel graan en sojabonen beschikbaar heeft. Bij tarwe is de productie groter dan het verbruik, net als dit seizoen. Bij mais verwacht het USDA weliswaar dat de productie iets achter blijft bij het verbruik, net als bij sojabonen. Daardoor zijn de voorraden aan het eind van het seizoen kleiner dan aan het begin. Maar de eindvoorraden graan en sojabonen blijven groot ten opzichte van het verbruik.

De termijnmarkten in Parijs en Chicago reageerden vrijdag met koersdalingen bij tarwe en mais. Maandag tijdens de handelsdag werden de verliezen weer weggewerkt. De prijs van sojabonen bleef ook op vrijdag stijgen in Chicago, een opmars die maandag werd voortgezet.

Niet alleen op de termijnmarkten, maar ook op de wereldmarkt blijft er veel vraag naar soja. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) steeg vrijdag naar 234 punten. Dat is de hoogste stand sinds 12 september 2014. De IGC berekent de index dagelijks op basis van sojanoteringen in de VS, Brazilië en Argentinië. De IGC-prijsindex voor sojabonen stijgt al vijftien weken achter elkaar, met gedurende de weken af en toe een kleine prijscorrectie.

Ongunstige weersomstandigheden

De prijzen worden omhoog geduwd door het marktsentiment. Het is overwegend nat weer in Europa en Rusland. Het marktbureau Agritel stelt dat een vierde van het Franse tarweareaal een verhoogd risico heeft op schimmelaantastingen. De regen drukt ook de eiwitgehaltes, is de vrees. De neerslag spoelt stikstof uit de bodem, waardoor de plant minder stikstof kan opnemen om eiwit van te maken. Er is ook vrees voor een hittegolf in de VS, hetgeen de oogsten van mais en soja nog flink kan drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.