Akkerbouw

Achtergrond 4806 x bekeken 1 reactie

Graanprijzen hard onderuit

Tarwe en mais werden vorige week goedkoper op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. Vooral mais moest er aan geloven.

Handelaren houden niet van onzekerheid en graanhandelaren vormen geen uitzondering. In de aanloop naar het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU zakten de graanprijzen al. Dat komt niet alleen door het Brexit-referendum, maar ook door de grote voorraden die beschikbaar zijn en de goede oogsten die vooral in de Verenigde Staten worden verwacht.

Drama

Vorige week was een drama voor de graantelers, vooral in de VS. Het eerstaflopende termijncontract voor tarwe (juli) verloor op de termijnmarkt in Chicago in één week 5,5% aan waarde. Het is meer dan een jaar geleden dat zo'n sterke wekelijkse prijsdaling zich voordeed. Het julicontract voor mais werd in één week zelfs 12,2% goedkoper. Zo'n wekelijkse prijsval komt zelden voor. Ook in Parijs werd graan goedkoper, maar de prijsval was minder heftig. Het meeste verhandelde contract bij tarwe (december-2016) werd vorige week 1,8% goedkoper. Het augustuscontract bij mais daalde 3,4%.

Het Britse nee tegen de EU leidde tot een koersdaling van het Britse pond en de euro. De waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar maakt Europees graan goedkoper op de wereldmarkt en dat ondersteunt de prijs. Maandag stonden in Parijs tijdens de handelsdag de tarwe- en maisnoteringen weer in de plus.

Hectareopbrengsten

De prijzen in de VS hebben extra last van het groeizame weer. Het regent in de maisregio’s van de VS. Daar profiteert het gewas van. En de Amerikaanse oogst van wintertarwe verloopt voorspoedig met hogere hectareopbrengsten dan verwacht. Verder wacht de markt af waar het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) donderdag mee komt. Dan publiceert het ministerie de definitieve arealen van de diverse gewassen.

In de EU regent het nog altijd. De Franse tarwe heeft daar last van. In Frankrijk staat 71% van de tarwepercelen er goed bij, volgens FranceAgrimer. Dat is 4 procentpunten minder dan vorige week. Ook in Duitsland heeft het gewas erg te lijden van het vocht.

Eén reactie

  • maxisprint

    in Zuidwest Nederland vliegt de tarwe achteruit door het natte donkere weer
    allemaal septoria, kafjesbruin, fusarium en verwering
    de opbrengst zal geen topper worden ...

Of registreer je om te kunnen reageren.