Akkerbouw

Achtergrond 1675 x bekeken

Graan goedkoper in Parijs

De graanprijzen zakten vorige week op de termijnmarkten, vooral tarwe. Daardoor is tarwe veel goedkoper dan vorig jaar, eind juni. De maisprijzen zijn echter hoger dan een jaar geleden.

Graan werd wekenlang duurder, maar de prijzen moesten vorige week een veer laten op de termijnmarkt in Parijs. Het meest verhandelde contract voor tarwe (december-2016) zakte vorige week 3,4% en sloot vrijdag op €168,25. Tarwe liet drie weken achter elkaar een stijging zien van week op week.

De notering van het augustuscontract voor mais daalde vorige week 2,4% in Parijs. Dat maiscontract was zelfs vijf weken achter elkaar in prijs gestegen. Het augustuscontract voor mais sloot vrijdag op €181,50.

De termijnmarkt in Chicago liet vorige week een ander beeld zien dan in Parijs. De notering van het meest verhandelde contract (juli-2016) daalde weliswaar, net als in Parijs, en wel met 2,8%. Maar mais deed het opvallend goed in Chicago. Het meest verhandelde contract (juli-2016) steeg vorige week met 3,5% naar $4,376 per bushel (€143 per ton) op vrijdag. Dat is de hoogste slotnotering voor dit contract sinds juli vorig jaar. De maisexport vanuit de VS loopt goed en er wordt een hittegolf verwacht in de Corn Belt. Dat ondersteunt de maisprijs in Chicago. Bovendien valt de maisoogst in Brazilië tegen.

Tarwe goedkoper, mais duurder

De tarweprijzen worden gedrukt door de grote oogsten die worden verwacht, in combinatie met de grote voorraden die de wereld nog heeft, vanwege de goede oogsten van vorige seizoenen. Daar staat tegenover dat de zorgen toenemen over de kwaliteit van de Europese tarwe, gezien alle regen. Maar die zorgen zijn nog niet groot genoeg om de tarweprijs de andere kant op te duwen.

Het gevolg van dit alles is dat tarwe veel goedkoper is dan vorig jaar en mais veel duurder. Het decembercontract voor tarwe in Parijs is 11% goedkoper dan een jaar geleden. Het verschil bij het julicontract in Chicago is 10%. Maar het julicontract voor mais is in Chicago 9% duurder dan een jaar eerder. In Parijs kost het augustuscontract voor mais 4% meer dan op 17 juni vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.