Akkerbouw

Achtergrond 2407 x bekeken 11 reacties

FAO: weinig kans op prijsstijging graan

De kans dat graanprijzen stabiel blijven is groter dan de kans dat graan duurder wordt. Bij oliehoudende zaden is dat juist andersom, meldt wereldvoedselorganisatie FAO.

Dat meldt FAO in de Food Outlook, die twee keer per jaar verschijnt. Voedsel is goedkoper dan een jaar geleden, stelt FAO. De wereldbevolking zal dit jaar ongeveer 986 miljard dollar (€881 miljoen) uitgeven aan voedsel. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de wereldwijde voedseluitgaven onder de 1 biljoen dollar uitkomt.

Tarwe en mais wel duurder, graanprijs stijgt niet

De FAO verwacht namelijk dat de graanprijzen niet gaan stijgen, ondanks dat tarwe en mais recent duurder werden. De graanprijzen blijven hoogstens stabiel. De FAO verwijst naar de goede oogsten die in het nieuwe seizoen 2016-'17 worden verwacht en de grote voorraden die de laatste jaren wereldwijd zijn opgebouwd. De wereld produceert in het nieuwe seizoen 2.543 miljoen ton graan. Dat is maar 0,7% onder de recordoogst van dit seizoen. De wereld heeft aan het eind van 2016-'17 maar liefst 642 miljoen ton graan op voorraad. Dat is nog geen 2 miljoen ton onder het record van een aantal jaren geleden. Met de graanvoorraad kan de wereld 25% van het verbruik van 2.546 miljoen ton dekken.

Weer meer tarwe geproduceerd

Bij tarwe valt de productie voor het vierde achtereenvolgende jaar hoger uit dan de wereld nodig heeft. Daardoor groeien de tarwevoorraden naar de grootste in 15 jaar. Tarwe wordt voor gebruik als veevoer steeds meer ingeruild voor mais, stelt FAO in het rapport. Dat gebeurt vooral in China, nu de overheid de gigantische voorraden afbouwt en op de markt brengt.

Minder oliezaden, hogere prijs

Bij oliezaden verwacht de FAO een tegengestelde trend. Zuid-Amerika oogst minder sojabonen door een slecht groeiseizoen. De landen in Zuidoost-Azië produceren minder palmolie door droogte. De wereldwijde productie van palmolie daalt in 2016 voor het eerst in 18 jaar, stelt de FAO. Hierdoor is de kans groot dat oliezaden duurder worden.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Is dit wel zo? Praten we elkaar niet teveel na zonder het te controleren of het wel waar is? Hoevaak zat in het verleden de FAO naast de werkelijkheid? Wat is het belang van FAO bij een lagere graanprijs? Is het niet zo dat FAO er 7 op de 10 keer de productie te hoog inschat?

 • zon

  Jij zit er ook wel eens langs Farmerbn,ik meende dat je vorig jaar zei dat de produktie in frankrijk vw droogte en brand fors lager zou zijn,achteraf bleek er nog een goede opbrengst te zijn.

 • Bennie Stevelink

  Akkerbouwers in Nederland verdienen hun inkomen met aardappelen en bieten. Graan is slechts een tussengewas om het organischestofgehalte weer op peil te krijgen. De prijs lijkt mij minder belangrijk dan die van aardappelen of bieten.

 • haverboer1

  De prijs van de tarwe is de spil van vele andere prijzen. Als de tarwe duurder wordt, gaan ook de contractprijzen van doperwten, bonen en luzerne omhoog. Ook gaan meer mensen tarwe zetten omdat het de grond verbetert.
  In menig bouwplan is de tarwe bijna weg omdat het niet genoeg oplevert.
  Met alleen maar rooivruchten in de rotatie, gaat de grond er toch langzamerhand op achteruit.

 • Tuig

  Ik weet dat je overal verstand van hebt heer Stevelink, maar in het oldambt leven de Akkerbouwers van tarwe verbouwen. Farmerbn, zo gauw er een bericht verschijnt met dalende graanprijzen sla je op tilt. Slecht voor je Hart.

 • farmerbn

  Sorry ik zal ermee ophouden.

 • Tuig

  Denk niet dat je dat gaat doen. Zou ik ook niet doen als ik belang had bij hoge tarweprijzen. Maar Ja ik heb het liefst lage Prijzen.

 • Zents beheer

  Farmerbn, ik meende dat jij in Frankrijk boert, dus weet jij vast wel wat goede tarwe daar af teler opbrengt. Ik krijg wekelijks een vracht Franse tarwe op de stortput en betaalde vorige week 162,00/ton ex btw incl transport.

 • farmerbn

  Prijs momenteel is 140 euro ex btw op de wagen geladen. Kas 0.746 euro per kg N betaling november 2016. Uree 46 kost 0.570 per kg N. Heb trouwens dit seizoen nog geen tarwe verkocht. Volgende oogst een dubbele.

 • Zents beheer

  OK, bedankt. Kunnen we dan vaststellen dat de handel in dit geval redelijk netjes calculeert , 22,00/ton transport en marge lijkt me redelijk. Bij overladen wacht in Frankrijk zowat de guillotine dus met een 25 ton houd het wel op. Ik heb regelmatig aanvraag voor mestkorrel vanuit Frankrijk maar dan van beter renderende teelten als fruit en wijnbouw. Met retourvracht zou het aantrekkelijker kunnen worden maar handel met een Fransoos is niet eenvoudig weet ik. Zou natuurlijk ook aan mij kunnen liggen.

 • farmerbn

  Graanprijzen worden vaak in een zee-haven bepaald. Bv Rouen 150 euro per ton. Als je 10 euro daar vandaan woont , krijg je 140 euro. Woon je dicht bij Reims en betaal je 30 euro per ton voor commissie en vracht dan blijft er voor jouw 120 euro over. Graanboeren dichtbij Reims of Metz krijgen dus minder dan die bij Rouen. Stel de handelaar van Zents beheer koopt bij Metz dan heeft hij de tarwe voor 120 euro per ton zodat hij en het transport toch netjes betaald wordt. Terwijl Zents beheer denkt dat ie bescheiden is.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.