Akkerbouw

Achtergrond 1564 x bekeken laatste update:14 jun 2016

Export uien relatief hoog in tweede deel seizoen

De gemiddelde weekexport van Nederlandse uien staat in het tweede gedeelte van het exportseizoen bijna op het hoogste niveau in 10 jaar.

Volgens voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis is de gemiddelde weekexport in week 1 tot en met week 19 18.449 ton. De hoogste gemiddelde weekexport in het tweede gedeelte van het exportseizoen van de afgelopen 10 jaar was in 2009/'10, met een gemiddelde van 18.500 ton per week.

Wordt het hoge niveau wel vastgehouden?

Het eerste gedeelte van het exportseizoen lag de gemiddelde weekexport op 23.800 ton, wat wel het hoogste is in 10 jaar.

Het is de vraag of dit jaar het relatief hoge niveau wordt vastgehouden, aangezien de uienexport de laatste weken hard achteruit ging. De Nederlandse uienexport daalde in week 18 tot onder 10.000 ton. Dit lage niveau werd een week later opgehaald door een weekexport van 13.069 ton.

Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Duitsland

De grootste afnemers deze weken zijn het Verenigd Koninkrijk en Brazilië, gevolgd door Duitsland. In totaal is er dit seizoen 946.446 ton geëxporteerd, wat 34.889 ton meer is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.