Akkerbouw

Achtergrond

China veilt na mais ook sojabonen

China gaat ook sojabonen verkopen via een openbare veiling. Vorige week begon China met het veilen van mais uit de nationale voorraad.

De overheid wil 2 miljoen ton mais en 4,4 miljoen ton sojabonen verkopen.

China hervormt zijn beleid wat betreft de nationale voorraden. Door de hoge interventieprijzen heeft het land een voorraad opgebouwd van 110 miljoen ton mais. Dat is ruim de helft van de totale maisvoorraad in de wereld. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat dat China ruim 16 miljoen ton sojabonen op voorraad heeft, ruim 20% van de wereldvoorraad.

Tijdelijke daling soja-import

China is tot nu toe verreweg de grootste importeur van sojabonen in de wereld. Ongeveer 83 miljoen ton van de 132 miljoen ton sojabonen die wereldwijd wordt verhandeld, gaat naar China. Analisten verwachten dat de soja-import tijdelijk daalt. China importeert en exporteert weinig mais. Daarom heeft de afbouw van de voorraden minder effect op de maismarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.