Akkerbouw

Achtergrond 2734 x bekeken

Aanbod vrije fritesaardappelen is zeer beperkt

Het einde van het aardappelseizoen komt in zicht. Er is nog een kleine maand te gaan en de aardappelvoorraden zijn niet heel erg groot. De handel is een stuk minder, omdat de industrie grotendeels al is voorzien.

De verwerkende industrie heeft voldoende product om mee te werken, waardoor de vraag minder sterk is. Het gros van de aardappelen die naar de verwerking gaan, is al eerder verkocht of op contract geleverd. De goede partijen vrije fritesgeschikte aardappelen zijn zeer schaars. Als gevolg van de geringere vraag daalden de noteringen voor fritesgeschikte aardappelen afgelopen week licht.

Emmeloord stabiel

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) noteerde eind vorige week €1 lager op €22 tot €25 per 100 kilo. Dat is €10 per 100 kilo hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. Toch bleef de fritesgeschikte notering (categorie 1) op de beurs in Emmeloord stabiel.

Voor overige fritesgeschikte aardappelen (categorie 2) verlaagde de beurscommissie de notering met €3 naar €25 tot €27 per 100 kilo. De hoge transacties van voorgaande weken worden niet meer gehaald. Alsnog ligt de prijs €12 boven de prijs die een jaar geleden werd betaald.

Flauwe stemming in België

Het Belgische Belgapom noteerde €2,50 lager voor Bintje op €15 per 100 kilo. En is daarmee terug op het niveau van eind april. De marktstemming is flauw in België.

De flinke lokale buien lijken ietwat de stemming op de termijnmarkt in Leipzig te beïnvloeden. Op donderdag 16 juni sloot de termijnmarktnotering in Leipzig 50 cent hoger dan de voorgaande week op €14,90 per 100 kilo.

Prognose: rustige markt.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.