Akkerbouw

Achtergrond 1506 x bekeken

Winstnemingen drukken sojaprijs

De notering van sojabonen daalde maandag op de termijnmarkt in Chicago door winstnemingen. Dat is niet verwonderlijk, want sojabonen werden de laatste maanden flink duurder door droogte in Brazilië, wateroverlast in Argentinië en de koophonger van China.

Het eerst aflopende sojabonencontract op de termijnmarkt in Chicago stond begin vorige week op $10,80 per bushel (€354 per ton). Dat is 20 procent hoger dan twee maanden geleden, toen de grens van $9 per bushel (€295 per ton) werd doorbroken. Zo'n prijsstijging is interessant voor speculanten om te verzilveren. Maandag zakte het julicontract dan ook naar $10,59 per bushel (€347 per ton). Dat is een daling van bijna 2 procent in een week.

Ook op wereldmarkt forse prijsstijging soja

Ook op de wereldmarkt wordt de laatste maanden fors meer betaald voor sojabonen. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen steeg in twee maanden met 19 procent. De IGC-prijsindex is 13 procent hoger dan een jaar geleden. Maar ook de prijsindex zakte maandag iets, met minder dan 1 procent.

Het zijn niet alleen winstnemingen die de sojaprijzen drukken. De export van sojabonen uit de VS valt tegen. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is vorige week 77.000 ton sojabonen verkocht aan buitenlandse afnemers. Dat is de kleinste wekelijkse export van dit jaar.

China

Daar staat tegenover dat China hard aan de bonen op de wereldmarkt blijft trekken. Het land importeerde in april 7,1 miljoen ton sojabonen. Dat is 33 procent meer dan in april 2015. Dit jaar kocht China al 23,3 miljoen ton sojabonen op de wereldmarkt. Dat is ruim het dubbele van dezelfde periode vorig jaar.

Prijs koolzaad maar iets hoger

De prijs van koolzaad kan niet meekomen met die van sojabonen, ook al worden beide gewassen geteeld om hun oliehoudende zaden. Het eerstaflopende contract (augustus 2016) sloot maandag op de termijnmarkt in Parijs op €369,25. Dat is slechts 1,8 procent hoger dan twee maanden geleden. Dat steekt schril af tegen de 20 procent stijging bij sojabonen.

Prognose: markt voor soja is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.