Akkerbouw

Achtergrond 1477 x bekeken

'Vernieuwing is belangrijk in ziltsegment'

Jean-Pierre van Wesemael teelt al bijna 10 jaar zeegroenten en zilte aardappelen. Zeekool loopt commercieel goed, nu moeten de aardappelen volgen. Daar blijft het niet bij, want vernieuwing is belangrijk.

Op het akkerbouw- en loonbedrijf van Jan-Pierre van Wesemael en zijn familie in het Zeeuwse Nieuw-Namen neemt de teelt van zeegroenten en zilte aardappelen qua oppervlakte een bescheiden plek in. Van Wesemael gebruikt daarvoor een hoek van 2 hectare.
Daarnaast heeft de akkerbouwer kuubskisten met grond om zeekool in de winter te kunnen oogsten. Voor de aardappelen zoekt Van Wesemael samen met aardappelverdelaar Meijer en onderzoeksbureau Deltares naar de ideale rassen die onder zoute omstandigheden kunnen produceren.

Van Wesemael experimenteert al jaren met de teelt van zilte groenten, vooral met zeekool en zilte aardappelen.</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
Van Wesemael experimenteert al jaren met de teelt van zilte groenten, vooral met zeekool en zilte aardappelen.

Foto: Peter Roek

Ongeveer 10 jaar geleden begon Van Wesemael met deze bijzondere teelt. Het idee ontstond tijdens zijn opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch om een nieuw eigen bedrijf te starten. Vanwege de zilte omgeving koos hij voor zeegroenten.

Welke teelt loopt het beste?

"We produceren ongeveer 1.000 kilo zeekool per jaar. Dat is eigenlijk de helft te weinig, want de vraag is goed. Daarom willen we de komende jaren het areaal uitbreiden. Niet alleen in aantallen, ook de spreiding over het jaar heen is belangrijk. Afnemers willen steeds meer continuïteit. Daarom gaat vanaf dit jaar bijna alles in kuubskisten die gedurende de winter binnen staan, zodat we een maand later kunnen oogsten. We gaan daarvoor dit jaar 200 kisten gebruiken."

Wat onderzoeken jullie bij de zilte aardappelen?

"Meijer wil vooral kennis over het telen onder zilte omstandigheden. Daarvoor worden tientallen rassen onderzocht. Voor mij is het belangrijk om een aardappel te hebben met een verhaal. Dat is belangrijk, want de eetkwaliteit is niet anders dan van gewone aardappelen. We richten ons op één ras want licentie is duur."

De eerste zilte aardappelen van dit seizoen staan inmiddels boven. Van Wesemael controleert de meting van het bodemvocht.</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
De eerste zilte aardappelen van dit seizoen staan inmiddels boven. Van Wesemael controleert de meting van het bodemvocht.

Foto: Peter Roek

Hoe groot kan de zilte-aardappelteelt worden?

"Dat is lastig inschatten. Momenteel bedraagt het oppervlakte een halve hectare. Ik hoop op termijn het huidige aardappelareaal van 7 tot 8 hectare volledig in te kunnen vullen met zilte aardappelen. Ik verwacht aan te kunnen haken bij al opgebouwde afzetkanalen. Het is de kunst om het product exclusief te houden en toch voldoende omzet te realiseren."

Ziet u kansen voor nog andere zilte teelten?

"Vernieuwing is in dit segment nodig. Wat vandaag goed loopt, kan morgen weer uit de belangstelling zijn. Ik verwacht veel van zilte uien en oesterblad. Uien zijn een echt Zeeuws product, we zijn benieuwd hoe die teelt op zilte grond gaat. Daarvoor loopt inmiddels een proef met DLV."

Hoe belangrijk worden de zeegroenten voor uw bedrijf?

"We liggen tegen de Hedwigepolder, die ontpolderd gaat worden. Ook in België liggen plannen klaar. In totaal is er straks 6.000 hectare natte natuur om onze polder. In dit gebied is steeds minder plaats voor grootschalige akkerbouw. Dat heeft ook consequenties voor ons loonbedrijf. Aan de andere kant biedt het kansen voor toerisme en kleinschalige teelten. Daar passen de zeegroenten goed bij."

Of registreer je om te kunnen reageren.