Akkerbouw

Achtergrond

VTA: strijd om vrije aardappelen barst los

De strijd om de laatste vrije aardappelen is losgebarsten. De verwerkende industrie heeft veel aardappelen in handen via contracten en meeleveraardappelen. Maar in het zuiden van Nederland is de bodem in zicht van het aandeel vrije aardappelen.

De industrie heeft veel concurrentie vanuit het buitenland. Voor het eerst sinds telers zich kunnen heugen komen Poolse handelaren het erf op. De vraag vanuit Oost-Europa is flink aangetrokken nu er vrijwel geen bovenmaats pootgoed meer in de markt zit.

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) noteert aan de bovenkant voor fritesgeschikte aardappelen op hetzelfde relatief hoge prijsniveau van €25 per 100 kilo, wat eerder deze week al is genoteerd op de verschillende beurzen.

Exportprijzen gestegen

Ook de exportprijzen stegen eerder deze week naar €25 per 100 kilo. VTA deed er nog een schepje bovenop, doordat meerdere partijen

Agria's voor €27 zijn verkocht. VTA noteert €4 hoger op €18 tot €27 per 100 kilo. Met deze sterkste stijging dit seizoen staat de notering op het hoogste niveau van de afgelopen drie seizoenen.

Het Belgische Belgapom noteert voor Bintje gematigd €1 hoger op €18,50 per 100 kilo. Voor Fontane en Challenger is stabiel genoteerd op €20 per 100 kilo.

Prognose: vaste stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.