Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Tarweprijs wil maar niet omhoog

De tarweprijs blijft laag door grote voorraden en goede oogstprognoses. De maisprijs houdt wat beter stand.

De tarwenoteringen daalden vorige week op de termijnmarkten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. In Parijs bleef de daling van het eerstaflopende contract beperkt tot 0,5 procent. Het septembercontract sloot vrijdag op €163,50. In Chicago verloor het eerstaflopende contract (juli-2016) vorige week 1,5 procent.

Argentinië gaat weer flink meedoen

De tarweprijs wil maar niet echt omhoog gaan nu de nieuwe tarweoogst voor de deur staat op het noordelijk halfrond. De wereld oogstte dit seizoen veel tarwe en de voorraden zijn ongekend groot. Zolang het groeiseizoen goed blijft verlopen, zit een prijsstijging er niet in. Daar komt bij dat de akkerbouwers in Argentinië veel meer tarwe gaan zaaien. Diverse marktrapporten gaan uit van een areaalgroei van 20 procent naar het grootste areaal in negen jaar. Argentinië schrapte eind vorig jaar de exportheffingen, verhoogde de exportquota en devalueerde de peso. Argentinië gaat weer flink meedoen op de wereldtarwemarkt in het nieuwe seizoen 2016/2017. Ook dit zorgt voor prijsdruk op de tarwemarkt.

Extra grote druk in de VS

In de VS is die druk extra groot. Er worden goede hectareopbrengsten verwacht. Het tarweareaal kromp dit jaar weliswaar met 9 procent, maar de verwachting is dat de productie minder hard daalt. De tarweprijs in de VS heeft ook nog eens last van de sterke dollar.

Ook in EU prijsdrukkend effect

Dankzij de zwakke euro exporteerde de EU dit seizoen tot eind vorige week 27,5 miljoen ton tarwe. Dat is slechts 1 miljoen ton minder dan het record van vorig seizoen. Maar ook in de EU hebben de goede oogstprognoses een prijsdrukkend effect. Het Franse marktbureau Stratégie Grains gaat voor 2016/2017 uit van een graanoogst in de EU van 312,6 miljoen ton graan. Dat is 3 miljoen ton meer dan de oogst van dit seizoen. Ook in de landen rond de Zwarte Zee staan de gewassen er goed bij. Daar is zo veel regen gevallen, vooral in het Europese deel, dat het gewas een flinke voorraad water heeft tijdens het groeiseizoen. Dat vergroot de kans op een goede oogst.

De maisprijzen stegen vorige week wel in Parijs en Chicago. De regen in Argentinië en de droogte in Brazilië drukken de oogstverwachtingen voor beide landen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Frankrijk heeft problemen met de ziektes dus is de verwachting naar beneden geschroefd. Daarnaast hebben boeren veel minder kunstmest op het graanland gebracht ivm geldgebrek. Dat gaat ook opbrengst kosten. Er komt dus eerder minder dan meer graan in Frankrijk.

  • John*

    zullen nu toch eerst moeten oogsten om te weten te komen wat de prijs gaat doen...

  • Schaap1975

    Alle grondstoffen liggen op een relatieve lage prijs, melk, gas, olie, vlees enz. de tarweprijs ligt op een lager niveau dan de laatste 3 jaar. Gezien de andere grondstoffen moet tarwe nog verder dalen, de prijs was 10jaar geleden ook veel lager. dus ik wacht op een nog verdere daling.

Of registreer je om te kunnen reageren.