Akkerbouw

Achtergrond

'Suikersector consolideert na 2017'

De Europese suikerindustrie consolideert na het einde van de suikerquotering per 30 september 2017. De suikerproductie concentreert zich daarna in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk.

De consolidatie voltrekt zich in twee golfen, verwacht de Amerikaanse landbouwraad in Brussel. De eerste vindt plaats direct na het einde van de suikerquotering. De tweede gebeurt in 2020, als de gekoppelde steun voor de bietproductie stopt in een aantal lidstaten die de bietenteelt nu nog steunen, zoals Polen. De totale suikerproductie in de EU groeit na 2017 met nog eens 5%, verwacht de landbouwraad.

Industrie jaagt suikerproductie nog flink omhoog

Maar ook in het laatste quotumjaar 2016-'17 jaagt de suikerindustrie de productie flink omhoog. De landbouwraad schat de productie op 16,2 miljoen ton bietsuiker. Dat is 2,5 miljoen ton meer dan dit seizoen. Maar de productie werd dit seizoen beperkt, nadat suiker werd doorgeschoven van vorig naar dit seizoen. Bovendien stokte dit seizoen de afzet van suiker naar de industrie, omdat de olieprijs daalde. Dat maakt de productie van ethanol uit suiker minder interessant.

Suikerconsumptie blijft gelijk

De landbouwraad verwacht dat de consumptie van suiker voor voeding gelijk blijft in de EU. Europeanen verorberen volgend seizoen zo'n 18,8 miljoen ton voedingssuiker, evenveel als dit seizoen en 100.000 ton meer dan vorig seizoen. De landbouwraad schrijft dat toe aan de komst van veel immigranten van buiten de EU, die meer suiker gebruiken dan de Europeanen. Maar het verbruik stijgt niet, omdat suiker steeds meer als ongezond wordt gezien. Daarom hebben onder meer België en het Verenigd Koninkrijk een heffing ingesteld op voedingsmiddelen waarin veel suiker is verwerkt.

Productie zoetstof isoglucose wordt stopgezet

Eind september 2017 stopt ook de quotering van isoglucose. De Europese Commissie verwacht dat de productie van deze zoetstof verdrievoudigt van het huidige quotum van 720.000 ton naar 2 miljoen ton. De Amerikaanse landbouwraad denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen. De suikerproducenten houden de suikerprijs zo laag, dat uitbreiding van de productiecapaciteit van isoglucose niet lonend is.

Of registreer je om te kunnen reageren.