Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs hoogst in bijna 2 jaar

De suikerprijs sloot op de termijnmarkt in Londen vrijdag op het hoogste niveau in bijna 2 jaar. In New York stond de suikerprijs dinsdag ook even op het hoogste punt in 22 maanden, terwijl daar het aantal long-posities onder speculanten het hoogst is sinds 2006. Dat betekent dat de speculanten over het algemeen uitgaan van een prijsdaling.

Maar die is nu nog niet in zicht. Alle marktbureaus gaan uit van een groot tekort aan suiker in dit seizoen in de wereld, vooral door droogte in Zuidoost-Azië. Voor volgend seizoen 2016/2017 wordt nog wel een tekort verwacht, maar veel kleiner dan dit seizoen.

Bedreiging

Maar de speculatieve posities op de termijnmarkt, vormen wel een bedreiging voor de suikerprijs, stelt de Rabobank Food & Agribusiness Research and Advisory in het laatste rapport over de agrarische grondstoffenmarkten. De notering van het julicontract in New York steeg sinds half april met 20%. Zo'n sterke prijsstijging trekt speculanten aan, die winst kunnen maken als prijzen scherp stijgen of dalen.

De Rabo-analisten verwachten dat speculanten binnenkort massaal overgaan tot winstnemingen, wat de suikerprijs op korte termijn flink kan laten dalen. Zeker gezien het feit dat het verwachte suikertekort volgend seizoen flink lager is dan dit seizoen. "Doe je gordel om en verwacht voor de korte termijn een hobbelige rit", omschrijven de Rabo-analisten de situatie op de suikermarkt.

Ruimte voor nieuwe prijsstijging

Maar na de winstnemingen is er ruimte voor een nieuwe prijsstijging, omdat het nog erg onzeker is of de wereld volgend seizoen weer opnieuw de voorraden moet aanspreken omdat de productie tegen valt.

Prognose: suikermarkt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.