Akkerbouw

Achtergrond

Sojaprijs kent geen richting

Het is moeilijk grip te krijgen op de oliezadenmarkt voor sojabonen.

Er heerst veel onzekerheid in de markt, iets waar speculanten onrustig van worden. De prijs voor sojabonen blijft de afgelopen weken heen en weer schommelen, maar wel boven het niveau van vorig jaar.

Droogte bepaalt prijs

De focus ligt begin deze week op het maandelijkse rapport van het Amerikaanse landbouwministerie Usda. De publicatie verschijnt dinsdagavond 10 mei. De markt heeft duidelijkheid nodig om een richting te bepalen. Op dit moment zijn het vooral de zorgen over droogte in de grootste productiegebieden (Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië) die de prijs bepalen.

Afgelopen week werd de Braziliaanse sojabonenproductie voor seizoen 2015/'16 verlaagd naar 96,53 miljoen ton door financieel adviesbureau INTL FCStone. Dat is nog steeds een nieuw record, maar daarmee worden eerdere verwachtingen niet gehaald. De ongunstige weersomstandigheden gedurende het gehele groeiseizoen zijn de belangrijkste reden voor de negatieve aanpassing.

Wereldmarkt

China nam een grote stap vooruit om zich te verzekeren van de constante aanvoer van soja uit Brazilië, met een overname van een van de meest vooraanstaande graanhandelbedrijven. Hunan Dakang Pasture Framing, wat een dochteronderneming van Shanhai Pengxin Group is, kocht een belang van 57% in het Braziliaanse Fiagril. Volgens Bloomberg analist Gerson Freitas verscheept Fiagril zo'n 2,5 miljoen ton Braziliaanse mais en sojabonen per jaar.

Prognose: sojaprijzen op hoger niveau dan vorig jaar.


Of registreer je om te kunnen reageren.