Akkerbouw

Achtergrond 3274 x bekeken

Rijpad tussen elke werkgang voor sterkere planten

Pootgoedbedrijf Pollema in het Friese Oude Leije is gestart met het onbereden teeltbeddensysteem. De trekker is op 3,2 meter spoorbreedte gezet. Niet berijden van de grond leidt tot sterkere planten.

Jan en Pietie Pollema hebben met hun maatschap Oude Leije een akkerbouwbedrijf met 58 hectare pootaardappelen, 30 hectare wintertarwe en 4 hectare spinaziezaad. Zoon Thomas treedt binnenkort toe tot de maatschap. Hij is nu fulltime onderzoeker bij SPNA-proefbedrijf Kollumerwaard in Munnekezijl. Ook zoon Marten gaat deel uitmaken van het bedrijf.

Afgelopen winter besloot de maatschap te starten met het onbereden teeltbeddensysteem. De trekker voor de pootmachine staat op 3,2 meter spoorbreedte. Tussen elke 4 ruggen ligt nu een smal rijpad van 20 centimeter breed. De trekker rijdt op RTK-gps. De 3 meter tussen de banden wordt niet bereden, waardoor de grond daar niet wordt verdicht.

Waarom deze omschakeling?

“Door zware machines en oogsten onder minder mooie omstandigheden is de structuur van de grond de afgelopen decennia danig verpest. Ook klimaatverandering heeft daar aan bijgedragen. Zo vriest het ‘s winters bijna niet meer en vallen er veel grotere hoeveelheden neerslag. Gevolg: waar 25 jaar terug het land werd klaargelegd met een 85 pk-trekker met rotorkopeg, wordt nu een zware trekker gebruikt. Die cyclus moeten we doorbreken. Doorgaan op dezelfde weg leidt alleen tot nog meer verdichting en op den duur lagere opbrengsten”, zegt Jan Pollema.

Piet, Thomas, Pietie en Marten Pollema.
Piet, Thomas, Pietie en Marten Pollema.

Met rijpaden tussen elke werkgang blijft wel veel grond onbeteeld.

“Klopt. Naast de 20 centimeter brede rijpaden tussen de werkgang zijn ook rijpaden van 
75 centimeter breed aangelegd voor de 48 meter brede spuit. Voor spuiten zijn brede 650-banden essentieel, 20 centimeter brede spuitpaden volstaan niet. In totaliteit blijft in dit systeem dus 
9,25% van de grond onbeteeld. Dat is best veel. Echter, het niet berijden van de grond verbetert de waterdoorlatendheid, planten ontwikkelen een beter wortelstelsel en geven hogere opbrengsten van betere kwaliteit.”

Rijpad tussen elke werkgang voor sterkere planten

Loont het dan wel?

“We denken van wel. Thomas werkt nog bij het SPNA-proefbedrijf Kolummerwaard in Munnekezijl. Op het proefbedrijf was afgelopen jaar een vergelijk aangelegd tussen het onbereden beddensysteem en conventioneel teeltsysteem. Ondanks het feit dat door de rijpaden tussen elke werkgang zo’n 6% van de grond onbeteeld bleef, was de uiteindelijke hectare-opbrengst bij onbereden teeltbedden 7% hoger. Dat sterkt ons in onze visie. Sterkere planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen, waardoor de afhankelijkheid van kunstmest en chemische middelen vermindert.”

Waarom geen rupsbanden?

“De aanschaf en onderhoudskosten van rupsen zijn me te duur. De trekker is nu rondom voorzien van soepele VF-banden. Deze dragen dezelfde last als gewone banden, bij 40% lagere bandenspanning. De banden wangen vooral uit in de lengte, waardoor ze de voetprint van een rups redelijk benaderen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.