Akkerbouw

Achtergrond

Resistente septoria komt eraan

Het is een kwestie van tijd dat de resistente septoria in Engeland de Noordzee oversteekt. Dat is zorgwekkend, want Engeland is qua granen in veel opzichten het voorland van Nederland. Het devies is middelen mixen en niet voor de goedkoopste oplossing op korte termijn gaan.

In Zuid-Engeland zijn afgelopen winter septoria-stammen gevonden die ongevoelig zijn voor SDHI’s. SDHI’s is een groep moderne actieve stoffen, die gebruikt worden in moderne, veel gebruikte graanfugiciden als Aviator, Skyway, Vertisan, Seguris, Adexar en Ceriax. In 2015 zijn deze stammen voor het eerst aangetroffen in Ierland.

Dat er voor SDHI’s resistente septoria is opgedoken, is zorgwekkend. Engeland is qua granen in veel opzichten het voorland van Nederland. Wat in Engeland opduikt, duikt enkele jaren later geheid ook hier op. Daar zijn genoeg voorbeelden van. Denk aan septoria dat ongevoelig is geworden voor strobilurines, het onkruid duist dat ongevoelig is geworden voor diverse herbiciden en de nieuwe agressieve gele roest-variant Warrior-Kranich, dat eerst in Engeland opdook en zich nu over geheel West-Europa heeft verspreid. Het is dus een kwestie van tijd dat ook in Nederland voor SDHI’s resistente septoria wordt aangetroffen.

Maximaal twee keer SDHI

Resistentiemanagement wordt dus nog belangrijker dan het al was. Resistentiedeskundigen van het FRAC-UK adviseren: mix middelen met verschillende werkingsmechanismen. Concreet: maximaal tweemaal een SDHI per seizoen, dus op spuittijdstip T1 en T2, gecombineerd met een van de twee sterkste triazolen, prothioconazool of epoxiconazool. En ga niet lager dan adviesdosering. Voeg aan de mix ook chloorthalonil of folpet toe, waartegen niet snel resistentie optreedt.

Kies niet de goedkoopste oplossing

Resistentiemanagement betekent voor de individuele teler investeren in verhoudingsgewijs dure tankmixen voor het collectieve belang. De besparing op goedkope tankmixen is in de portemonnee direct merkbaar. Maar wat kost het de teler uiteindelijk als een graanfungicide geheel niet meer werkt? Bij strobilurines was er het geluk dat de SDHI’s uitgevonden werden. Een nieuwe actieve stof, net zo krachtig als SDHI’s, is op korte en middellange termijn namelijk niet te verwachten, zeggen middelenfabrikanten. Mixen dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.